„Vrata EU otvorena za Kosovo, prvo ispuniti uslove“

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je Kosovo deo strategije EU o Zapadnom Balkanu i da je sve što je predviđeno za druge moguće i za Kosovo, ali da je potrebno ispuniti određene uslove, uključujući dijalog sa Beogradom.

„Strategija kaže da svi partneri imaju evropsku perspektivu. To je jasna poruka. Prenosim poruku posebno za mlade, jer znam koliko im je značajna ta perspektiva. Međutim, Kosovo treba da uradi neke stvari kako bi imalo evropsku perspektivu“, rekla je Mogerinijeva, navodi se u Unmikovom pres-klipingu.

Govoreći o uslovima koje Kosovo treba da ispuni kako bi napredovalo ka EU, ona je kazala da Priština treba da nastavi dijalog sa Beogradom.

„Vidim interesovanja lidera po tom pitanju, zato treba ići napred. To zahteva hrabrost. Kosovo treba da implementira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge međunarodne sporazume, kao što je Sporazum o Specijalnom sudu. Reforme na Kosovu ne zahteva samo EU, već to traže i građani“, istakla je Mogerinijeva.

„Vrata su otvorena, mi vas želimo unutra, hajde da zajedno radimo na ostvarenju tog cilja“, poručila je Mogerinijeva.

(Tanjug)

4 komentara
 1. Nenad

  Vrata su Kosovu otvorena nakon što se dogovori sa Španijom a veliko je pitanje kada će i da li će do ikakvog dogovora i doći. Na svu sreću Srbiju niko ništa i ne pita.

 2. marko obradovic

  Pa to je ljudi bilo jasno, nakon bombardovanja1999. A od tada do danas „Kosovo je Srbija“ je prodaje magle za naivne.

 3. Proslav ćirilično

  EU I Americi je samo do kosova stalo, mi smo onako usput, prodaju nam maglu i šarene laže!

 4. Miron

  E pa konačno su otvorene karte, dosta je bilo foliranja

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike