U trendu

Vratili se srpski mirovnjaci iz Centralnoafričke Republike

BEOGRAD – Pripadnici sedmog kontingenta Vojske Srbije koji su prethodnih šest meseci, u sastavu lake poljske bolnice, bili angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga u misiji UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA), stigli su rano jutros u Beograd.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, njih 70 na Aerodromu „Nikola Tesla“ dočekali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, i načelnik Uprave za vojno zdravstvo, pukovnik dr Uglješa Jovičić.

Komandant srpskog kontingenta u misiji MINUSCA, pukovnik Goran Radosavljević, rekao je da su pripadnici VS više od pola godine izvršavali težišne zadatke misije.

„Komanda misije je zadovoljna našim radom. Cenim da smo i ovaj put, kao i sve prethodne rotacije, primerno predstavljali Republiku Srbiju, Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije“, naglasio je pukovnik Radosavljević.

Prema rečima komandanta vojne bolnice u sedmoj rotaciji, potpukovnika dr Danila Jokovića, ta bolnica je obavila svoj osnovni zadatak – pružanje zdravstvene zaštite pripadnicima Ujedinjenih nacija.

„Pokazatelj njenog rada je oko 6.000 obavljenih pregleda, 90 medicinskih evakuacija vazdušnim i kopnenim putem, kao i 350 slučajeva obolelih od malarije. Naravno, tu su i priznanja koja smo dobili za svoj rad od rukovodstva misije. Izazovi u radu bili su značajni, u smislu otežanog snabdevanja lekovima i potrošnim materijalom, kao i pogoršane bezbednosne situacije u gradu“, rekao je potpukovnik Joković.

Pripadnici naredne, osme, rotacije otputovali su juče u Bangi, prestonicu Centralnoafričke Republike, gde će narednih šest meseci biti angažovani u misiji UN. Osim pripadnika srpske vojne bolnice nivoa 2, u misiji MINUSCA angažovani su i oficiri na štabnim dužnostima i na dužnostima vojnih posmatrača, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike