U trendu

Vreli talas Lucifer u Evropi, brojne države izdale zdravstvena upozorenja

Nemilosrdni talas vrućina, nazvan Lucifer, koji je ove nedelje zahvatio delove Evrope i ceo Balkan, uzrokovao je najmanje dva smrtna slučaja i naveo vlasti da izdaju zdravstvena upozorenja.

Ekstremna vrućina u Italiji, delovima Francuske i Španije i na Balkanu, zaslužna za izbijanje desetina požara, uništila je useve i povećala potrošnju vode i struje. Vlasti su u odredjenim oblastima ograničile saobraćaj i zabranile rad na otvorenom u najtoplijem delu dana usled temperatura koje prelaze 40 stepeni, navodi Asošiejted pres.

U Rumuniji su dve osobe umrle od velike vrućine. Juče je jedan 45-godišnjak umro dok je radio u polju, a u četvrtak je jedan 60-godišnjak umro na ulici od srčanog udara. Rumunska policija ograničila je saobraćaj na glavnim putevima preko dana tokom vikenda, navodi AP.

Republički hidrometeorološki zavod objavio je danas upozorenje na temperature do 42 stepena na teritoriji Srbije, koje važi do 10. avgusta.

Beogradski Institut za javno zdravlje savetovao je danas gradjane da drže vlažne čaršave na prozorima neklimatizovanih prostorija, izbegavaju fizički napor i alkohol.

Meteorolozi u Hrvatskoj saopštili su da će talas vrućine u pojedinim delovima te zemlje oboriti dosadašnje rekorde, jer temperature prelaze i 40 stepeni. U Hrvatskoj su visoke temperature i turistička sezona gotovo utrostručile broj intervencija Hitne pomoći, posebno na Jadranu.

Crnogorski Institut za javno zdravlje savetovao je gradjane da zbog najavljenog toplotnog talasa do 10. avgusta borave u hladu i izbegavaju direktno izlaganje suncu, kao i izlaske tokom najtoplijeg dela dana.

U Sloveniji je ove nedelje zabeležena prva „tropska noć“ na 1.500 metara visine, što znači da je temperatura prešla 20 stepeni tokom noći.

Španska hidrometeorološka služba izdala je zdravstvena upozorenja u 31 od 50 pokrajina pošto se očekuju temperature do 44 stepena.

Visoke temperature u Italiji izazvale su požare, a Ministarstvo zdravlja je zbog vrućine izdalo „crveni alarm“ za više desetina gradova. Italija se suočila sa temperaturama za 10 stepeni višim od prosečnih za ovo doba godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.