U trendu

Vrnjačka Banja dobila Centar za dijalizu

VRNJAČKA BANJA – U Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji počeo je da radi centar za hemodijalizu gde je trenutno na terapiji 10 pacijenata.

Do sada su pacijenti iz Vrnjačke Banje i okoline na dijalizu morali da odlaze u Kraljevo iako je Specijanoj bolnici pre 10 godina ambasada Italije u Srbiji donirala osam aparata, koji nisu bili u funkciji jer nije bilo uslova za to.

Direktorka Specijane bolnice Vanja Balšić kaže da je trenutno na dijalizi 10 pacijenata, jer su takve tehničke mogućnosti.

Balšić je izrazila nadu da će uskoro svi pacijenti koji se dijaliziraju u Kraljevu moći da nastave lečenje u Specijalnoj bolnici u Vrnjačkoj Banji.

Ideja je, kako kaže, da preuzmu i pacijente iz Trstenika koji na dijalizu odlaze u Kruševac i tako im olakšaju lečenje.

Ona je zahvalila i Ministarstvu zdravlja i lokalnoj samupravi što su prepoznali značaj otvaranja Centra i pomogli u pevazilaženju problema.

Državni sekretar Minisarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je da je u planu da osim tih osam doniranih italijanskih aparata, u funckciji bude još pet aparata za dijalizu koji će biti namenjeni gostima banje.

Vekić je najavio i proširenje kapaciteta koronarne jedinice u toj bolnici. Dodao je i da će osim adaptacije prostora biti nabavljena i dodatna medicnska oprema.

„Radićemo na dodatnoj edukovakaciji kadra i na povećanju broja zaposlenih. To će ući uplan za 2019. godinu“, rekao je Vekić.

Pacijent Milan Milenković koji je na dijalizi već 12 godina, presrećan je, kaže, što više ne mora da putuje u Kraljevo i što u dobrim uslovima može da se leči u mestu u kome živi.

Milenković je išao na dijalizu tri puta u nedelju, do bolnice u Kraljevu je putovao po dva sata u jednom pravcu jer je kombi morao da skuplja pacijente po svim okolnim selima.

„Četiri sata dijalize i četiri za odlazak i povratak kući što je značilo da izgubim po osam sati tri puta nedeljno, ovako mi je u Banji za dijalizu ipotrebno mnogo, mnogo manje vremena. Uz to nema ni zamorne vožnje kombijem“, rekao je on i dodao da mu je žao i pacijenta iz Trstenika koji na dijalizu moraju u Kruševac a Banja im je mnogo bliža.

Predsednik opštine Boban Đurović kaže da Centar za dijalizu znači mnogo za meštane Vrnjačke Banje, ali i okoline.

„Mnogo znači što ćemo ovde močhi da smestimo i turiste koji imaju bubrežne bolesnike, koji će za vreme boravka u Banji moći da imaju i tretman dijalize“, rekao je Đurović.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike