najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vučić: Bajden naglasio da EU nije potpuna bez Srbije

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je tokom razgovora sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefom Bajdenom u Vašingtonu dobio njegova uveravanja da SAD podržavaju evropski put Srbije kao i da „apsolutno“ nije bilo pritisaka američke strane povodom odnosa Beograda i Moskve.

„Mislim da građani Srbije mogu biti zadovoljni tretmanom koji naša zemlja ima u SAD, načinom na koji smo dočekani i vremenom koje je Bajden posvetio razgovorima sa delegacijom Srbije. Razgovarali smo o ključnim bilateralnim pitanjima, evropskom putu Srbije i američkoj podršci tom putu, a Bajden je naglasio da EU nije potpuna dok Srbija ne postane njen deo“, kazao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, potpredsednik SAD je pokazao iskreno poštovanje prema ekonomskim reformama koje Srbija sprovodi kao i kada je reč o odnosu Beograda prema izbeglicama.

„Ako američki investitori budu smatrali Srbiju dobrom destinacijom za sebe, onda će i EU tumačiti tu činjenicu kao pokazatelj da SAD želi Srbiju kao njenu deo EU“, rekao je premijer.

Govoreći o stavu Vašingtona prema odnosu Beograda i Moskve, Vučić je kazao da tokom razgovora sa Bajdenom nije osetio pritisak SAD po tom pitanju.

„Potpredsednik SAD niti jednog sekunda nije pokušao niti želeo da vrši pritisak. On zna kakva je pozicija Srbije“, kazao je Vučić i dodao da je sa Bajdenom razgovarao i o energetskoj bezbednosti, političkim pitanjima na Balkanu, uključujući odnose Beograda i Prištine.

Upitan da li je tema razgovora bio i slučaj „Bitići“, premijer je kazao da je Bajdenu poručio da će Srbija učiniti „sve što može i kazniti odgovorne za zločin“.

„SAD nas smatraju pouzdanim partnerima i znaju da ćemo to uraditi, a to će najšire otvoriti vrata naše saradnje“, kazao je Vučić.

Delegacija Srbije boravi u trodnevnoj poseti SAD tokom koje će imati susrete sa brojnim američkim zvaničnicima, ali i predstavnicima MMF-a i drugih međunarodnih organizacija.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike