Vučić: BiH neće priznati nezavisnost Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Bosna i Hercegovina imaju prijateljske odnose i da je danas dobio podršku članova Predsedništva BiH da neće priznati nezavisnost Kosova, dok Srbija ne zauzme drugačiji stav.

„Stav Predsedništva BiH je da, dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova i Metohije, da će imati (isti) stav po tom pitanju“, rekao je Vučić posle sastanka s tročlanim Predsedništvom BiH.

On je kazao da razgovori nisu bili laki, ali da „oni nisu tu da bi se voleli, već da bi rešavali probleme“.

„Srbija i Bosna i Hercegovina imaju ekonomske odnose koji su iznad nivoa političkih odnosa, a koje ne ocenjujem kao loše“, kazao je Vučić.

On je naveo da su razgovarali o pitanju granica izmedju dve zemlje i da su dali predlog u „nonpejr“ formi.

Vučić je kazao da je veruje da je dobio načelnu saglasnost za predlog „zamena metar za metar kvadratni“ delova teritorije kod opština Priboj i Rudo.

„Za nas je tu važna pruga koja povezuje Beograd i Bar, koja prolazi kod mesta Štripci i mi smo ponudili istu površinu bosanskohercegovačkoj strani na našoj teritoriji“, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, u pitanju je i deo granice kod hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta, gde je prvo Srbija zatražila da budu u celini na teritoriji Srbije, ali da je dogovoreno da se Srbiji omogući pravo medjunarodne službenosti na tih 14 i 19 hektara u narednih 99 godina.

Vučić je kazao da je prvih 10 meseci trgovinska razmena Srbija-BIH bila milijardu i 424 miliona evra i da svake godine raste za 200 miliona evra, što BiH svrstava u najznačajnije spoljnotrgovinske partnere Srbije. 

Dodao je da su dve strane uklonile nekoliko barijera u trgovini, na uvoz i izvoz nekih proizvoda.

Vučić je kazao da do janura treba da se preciziraju kontakti i potpiše memorandum o saradnji koji bi omogućio primenu protokola kontrole i proizvodnje robe biljnog i životinjskog porekla, kao i da se reši pitanja dozvola za prevoz tereta.

On je kazao da su članovi Predsedništva uvek dobrodošli u Srbiju i da očekuje da sledeći susret „neće biti istorijski“, već normalan susret u okviru kojeg će rešavati probleme.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike