U trendu

Vučić, Ćerimagić i „igra na emocije“ u tumačenju istorije

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je priliku, tokom debate na Evropskom forumu u Alpbahu, da se osvrne na neprestanu „igru na emocije“ u tumačenju ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji, sa ciljem da se Srbi drže krivim za sve što se dogodilo 90-tih.

Predsednik Srbije je, inače, kako je sam objasnio kasnije, bio spremio dva alternativna govora za izlaganje na panelu u oviru „Političkih razgovora“, ali nije od toga ni rečenicu mogao da iskoristi, jer je sve bilo tako organizovano, da, iako se to ne kaže, 25 godina posle sukoba Srbija i dalje bude „i glavna meta i glavna tema“.

Uvodničarima, mladima iz nevladinih organizacija je, kaže, bilo prepusšteno da još jednom kažu ono što pojedini zapadni političari misle, ali neće da se eksponiraju na taj način.

Tako je Andan Ćerimagić, ekspert za Balkan Evropske inicijative za stabilnost (ESI), govorio o krivici za događaje tokom raspada bivše Jugoslavije, uključujući stradanje njegove porodice, zbog Srba, što je predsednik Srbije nazvao „igrom na emocije“.

Ćerimagić je kazao da je rođen 1986. u Doboju, da je imao šest godina kada je izbio rat u BiH i da ceo rat proveo izbeglištvu u Hrvatskoj, a njegov otac ostao da se bori.

On je naveo da je njegova porodica bila jedna od onih koje su imale sreće da svi članovi prežive rat.

„Sećam se veoma dobro kada sam u februaru 1997. sa roditeljima otišao da ponovo vidim Doboj. To je bio grad kao iz horor filmova. Bošnjaci i Hrvati su bili prognani, minareti i džamije su bili spaljeni zajedno sa mnogim kućama. Nismo smeli da, dok idemo ulicom, glasno izgovaramo naša muslimanska bošnjačka imena. Mesecima i godinama kasnije imao sam noćne more zbog tog dana u Doboju“, kazao je

On je naveo da se „od tada Bosna dramatično promenila“ i da sve to priča zato „što je zabrinut“.

„Ne sećam se mnogo vremena pre rata, ali sam čitao dosta o tome šta se pričalo u periodu koji je vodio ratu. Mnogi jugoslovenski intelektualci i političari u tim godinama su govorili o granicama, nepravdama i etničkim pravima. A iza njihovih stavova nalazila se prosta i jasna poruka koja je glasila: Bezbedni ste jedino ukoliko vaša etnička grupa drži kontrolu“, kazao je Ćerimagić.

On je izneo tvrdnju da je „ova ideja uništila Jugoslaviju, uništila Doboj“.

„Vodila je masovnim proterivanjima, genocidu u Srebrenici, krvavom iscrtavanju granica i takođe i novim granicama“, naveo je Ćerimagić.

On je rekao da „neke ideje deluju nevino u početku, ali kada porastu, postanu monstruozne“.

„Ideja iscrtavanja granica duž etničkih linija je jedna od tih ideja. I zato molim balkanske političare, pogotovo ove koji sede na forumu, da ne kreću tim putem. Molim takođe i evropske političare da ako oni (balkanski) to budu želeli da učine, recite im jasno da ćete se tome usprotiviti. Naša generacija ima zadatak da balkanske granice pretvori u evropske, kakva je danas ona između Tirola i Južnog Tirola“, zaključio je Ćerimagić.

Vučić je na početku obraćanja kazao da mora da se osvrne na nešto sto je nazvao „igra na emocije“.

„Ovde je rečeno nešto uz okrivljavanje Srba i Srbije za događaje u bivšoj Jugoslaviji, nešto sa čime smo, čini se, suočeni proteklih 20 godina“, kazao je Vučić i dodao da se ne treba igrati emocijama, na šta je dobio aplauz mladih Srba u publici.

Vučić je podsetio da je on sam sin izbeglice iz Bosne.

„Ja sam sin izbeglice iz Bosne. Moj otac je slučajno rođen blizu Beogarda, nije nikad upoznao svog oca, jer je su ga ubili hrvatski nacisti u Bosni, kao i brojne druge članovi njegove porodice. Oni su svi proterani iz Bosne i nastanili se kod malog mesta Ckrvenac kod Beograda. Posle rata on je slučajno upoznao moju majku iz Vojvodine i tako sam rođen u Beogradu, još jednom slučajno“, rekao je Vučić.

On je kazao da se „početkom 1992, na početku rata, još jednom slučajno, izgrađene tri kuće porodice Vučić i još šest kuća članova porodice u mestu Čipuljići u opštini Bugojno“.

„I početkom oktobra 1992. sve te kuće su spalili svi oni koji su želeli da proteraju sve Srbe iz tog dela Bosne. Ovo kažem zato što želim da vam kažem još nešto. Ne žudim da vidim nove takve slučajeve, bilo Adnana ili mog oca, mi želimo da izbegnemo to u budućnosti i da učinimo sve da izbegnemo sukobe i ratove i ovakve teške emocije koje se šire među našim mladima i gde će mladi Bosanci aplaudirati Adnanu, a mladi Srbi meni“, naveo je Vučić.

On je dodao da će „uložiti sve moguće napore da zajedno sa svim ostalim liderima učestvuje u očuvanju mira, stabilnosti i spokoja u celokupnom regionu“.ž

„I mislim da smo do sada dosta postigli po tom pitanju i da imamo mir, ne samo u Bosni, ne samo u Srbiji, nego u celokupnom regionu. I potpuno sam uveren da ćemo biti u stanju da učinimo isto u budućnosti i da ćemo biti sposobni i dovoljno pametni kako bismo postigli bolje rezultate u budućnosti“, zaključio je Vučić.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    gospodine cemiragicu vi ste u zabludi sto se tice tirola i juznog tirola juzni Tirol je od hitlera dat musoliniju da bi se italija prikljucila silama od sovine u tome je mala razilka jer u to vreme su se saglasila dva predsednika o davanju i uzimanju jedne teritorije i u ono vreme su bile druge prilike kada nije bilo vas dobrocinitelja kao sto ich ima na celom svetu pa dele pravdu po osecanjima ne po pravdi. ali gospodine cemeragicu vi ste dobili platformu za tu pricu i vi ste je vrlo dobro iskoristili, i koliko vidim u vasem pismu da su samo srbi udarali bojevom municijom a vi bosnjaci(muslimani) i hrvati crvenim ruzama ili pak bonbonama. gospodine cemiragicu budi sretan ti i tvoji mentori sto su srbi tvrdoglai i sto misle da su srbi pa prema tome da su uvek u pravu sto ne dadose u ono vreme milione njujork times budi siguran da ovo danas sto srbi trpe nebi Toga bilo. ali to je duga prica ti si jedan balavac koga su naucili sta da prica i napisali ti Referat da bi ga samo procitao pred javnoscu ali kao sto rekoh srbi sami za to krivi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike