U trendu

Vučić: Čuvaćemo svoju nezavisnost i poslovne aranžmane

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na Poslovnom forumu „Srbija-Indija“, da će Srbija čuvati svoju politiku nezavisnosti, i samostalnog donošenja odluka u korist svojih građana, kao i sporazuma o slobodnoj trgovini, te pozvao indijske biznismene da ulažu u Srbiju, gde će, istakao je, dobiti najbolje uslove u regionu i Evropi.

Vučić je, na Poslovnom forumu, koji je otvorio zajedno sa potpredsednikom Indije Venkajem Naiduom, ukazao da će indijski i drugi investitori teško pronaći drugu zemlju koja ima dostupnost tržišta od milijardu ljudi, bez carina.

Podsetio je da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini koji pokrivaju tržište Evroazije, Rusije, Belorusije, Kazahstana, Turske.

Takođe je ukazao i na ekonomske pokaqzatelje, i istakao posebno da je Srbija druga u Evropi, ne računajući Irsku, zbog Gugla, Fejsbuka i Epla, po privrednom rastu.

„Srbija je prethodnih godina za 50 mesta popravila položaj na „Duing biznis“ listi, ali važniji su od toga realni brojevi. Treću godinu zaredom Srbija ima suficit u budžetu, što dokazuje stabilnu fiskalnu situaciju. Srbija je po broju stanih dirketnih investicija veća od svih ostalih u regionu zajedno“, podsetio je Vučić.

Rekao je da Srbija želi još veći broj indijskih prijatelja da privuče da ulažu, posebno iz oblasti IT i softvera, jer imamo mnogo mladih koje ne želimo da idu u svet, a čije znanje i energiju investitori mogu da iskoriste.

„U Srbiji imate stabilno poslovno okruženje i najviše ugovora o slobodnoj trgovini. Pored toga dajemo, kada imate suficit u budžetu, tražite načine kako da smanjujete siromaštvo i povećavate investicije. Izvdajamo najveće subvencije i podsticaje za investitore – od novca po radnom mestu, do poreskih olakšica“, objasnio je on dodajući da država pomaže i u neophodnim infrastrukturnim radovima za uspostavljanje poslovnog slučaja.

„Ko želi da ispita tržišta u drugim zemljama garantujem da nećete naći bolje mesto za ulaganje. Šta god ponudi bilo ko drugi u okruženju garantujem da će Srbija ponuditi bolje uslove. Zato ne mučite se i ne trošite sredstva, već odmah dođite u Sbriju i uložite novac, zaradite mnogo da vi budete bogatiji, a mi zadovoljniji“, poručio je Vučić.

Rekao je da je bio zapanjen koliko je Indija napredovala, hiljadama kilometara puteva koji se gade, železnicama, aerodromima, i svime što je mogao da čuje tokom posete.

„Ovo govorim da bi naši biznismeni mogli da razumeju da razgovaramo sa predstavnicima zemlje koja će za nekoliko godina biti prva po brojnosti, iskrenim prijateljima, koji su Sbriju uvek doživljavali tako, i sa zemljom koja ima neslućene potencijale u privrednim sferama. Zamolio bih naše privrednike da razmotre sve mogućnmosti i opcije. U Indiju nije lako ući ekonomski, jer ima najbogatije ljude na zemaljskoj kug, ljude, koji su izvanrednog znanja, školovani na zapadu i najboljim školama istoka, a i bogatu dijasporu“, objasnio je on.

Vučić je ukazao da u prvih sedam meseci imamo rast od 53 odsto u trgovinskoj razmeni, ali da su to i dalje mali brojevi, koji moraju a budu veći. Pozvao je srpske biznismene da razmisle o poslovima sa Indijom, a kada dalje ojačamo i o ulaganjima.

(Tanjug)

1 komentar
  1. TVRD

    Kako da ne. Sa nato paktom u generalštabu. Govna izdajnička.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike