U trendu

Vučić: Eventualni sukob na Balkanu bi nas sve vratio 100 godina unazad

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je danas u Berlinu da je Srbija posvećena miru i stabilnosti, i da bi bilo kakav eventualni sukob na Balkanu sve zemlje i narode u tom regionu vratio 100 godina unazad u razvoju. 

„Daćemo sve od sebe da se tenzije, sukobi ili destabilizacija regiona izbegnu po svaku cenu“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić je rekao da je evropski put Srbije od vitalnog značaja za Srbiju i da će ona morati da donosi brojne teške odluke ako želi da postane deo EU.

„Da li će to biti 2025. godine ili ne, to u najvećoj meri zavisi od nas, i da li ćemo biti u stanju da sprovedemo reforme, kao i od nekih drugih stvari u regionu“, rekao je Vučić.

On je zahvalio Angeli Merkel što se interesuje za Srbiju i Zapadni Balkan u celini, i ocenio da bi u regionu bilo više kriza nego što ih je bilo da nije njene pažnje. 

„U bilaterlanim odnosima imamo krupne pomake napred. Nemačka i Srbija svake godine imaju sve veću trgovinsku razmenu. Prošle godine ona je bila 4,3 milijarde evra. U prva dva meseca veća je za 12,6 odsto i očekujemo da dostigne pet milijardi evra možda čak i do kraja ove godine“, rekao je Vučić.

Predsdnik Srbije je naglasio: „Nemačka je naš najvažniji partner, imamo s njom najveću ekonomsku razmenu i najznačajnija je zemlja za nas u EU“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.