U trendu

Vučić i Mogerini razgovarali u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa evropskom komesarkom Federikom Mogerini razgovarao o izveštaju Evropske komisije i da će Srbija raditi na napretku u oblasti vladavini prave, jer će to dodatno osigurati pravnu sigurnost i mogućnost za privlačenje investitora.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da je sa Mogerini razgovarao i o pitanjima u kojima je prema mišljenju EK Srbija ostvarila manji napredak ili nije ostvarila napredak, i da se nisu saglasili po svim pitanjima.

Vučić je rekao da je medju temama bila situacija u regionu i pitanje Kosova i Metohije, zbog kojeg je naveo da je „veoma zabrinut“.

„Uveren sam i nadam se da uz podršku gospodje Mogerini i drugih, sve opasnosti i prepreke na našem putu možemo i moramo da izbegnemo“, rekao je Vučić.

On je kazao da je u izveštaju najzadovoljnihi zbog napora Srbije u ekonomskoj sveri i uspeha koji je u tome postigla.

Vučić je dodao da 68 odsto spoljnotrgovinske razmene Srbije čini razmena sa zemljama Evropske unije.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je danas u Beogradu da pristupni pregovori Srbije i EU dobro napreduju, iako ima oblasti u kojima nije zabeležen veći napredak.

Mogerini je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da se uskoro može očekivati otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU, odnosno tokom bugarskog predsedavanja.

„Sigurna sam ne samo u posvećenost predsednika, već i Vlade, da postignu progres i u oblastima koje dosad nisu imale dobar napredak“, rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica je rekla da je s Vučićem razgovarala o dijalogu s Prištinom i dodala da treba u potpunosti primeniti sve postignute sporazume, uključujući i onaj o osnivanju Zajednice srpskih opština, ali i o energetici.

„Poslednje je vreme da se oni primene“, rekla je Mogerini.

Predstojeći samit u Sofiji je važan sastanak, rekla je Mogerini i izrazila nadu da će to dati nov podstrek dubljoj saradnji u regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.