Vučić i naprednjaci vagaju razloge za i protiv izbora

BEOGRAD – Sastanak lidera SNS Aleksandra Vučića sa naprednjacima je važna epizoda i nužan korak u procesu donošenja odluke o parlamentarnim izborima, ocenio je danas politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Stanković veruje da je na sastanku, pre svega, bilo diskutovano o parametrima koji će biti uzimani u obzir prilikom donošenja konačne odluke.

„Ona juče nije doneta, ali je skicirano da će SNS voditi računa o dva skupa razloga, jedan je stranački, a drugi šta bi održavanje izbora značilo za Srbiju“, kaže Stanković za Tanjug.

Kada je reč o stranačkim interesima, SNS bi, prema njegovoj oceni, izborima potvrdila visok rejting u biračkom telu i možda osvojila i više poslanika, ali, kako kaže, pored stranačkih interesa, koji sugerišu da bi trebalo izaći na izbore, otvoreno je i pitanje šta bi oni značili za Srbiju.

Stanković navodi da se, kako je shvatio iz medija, ali i interpretacije jučerašnjeg događaja od različitih aktera, pokrenulo i pitanje održavanja lokalnih izbora, jer, podseća, po nepisanom pravilu, oni se održavaju istovremeno sa parlamentarnim.

„U tom kontekstu redovni izbori deluju mnogo verovatnije“, smatra on i podseća da se za nekoliko meseci i ulazu u takozvanu izbornu godinu.

S druge strane, još uvek je, kaže, otvorena mogucnost da se rapišsu vanredni parlamentarni izbori.

Na pitanje da li su naprednjaci jučerašnjim sastankom možda poslali poruku opoziciji ili koalicionim partnerima, Stanković ocenjuje da su i jedni i drugi dobili poruku od naprednjaka da SNS želi da politički proces u Srbiji bude proces „čistih računa“.

Kako kaže, opoziciji je poslata poruka da su izbori mogući, a koalicionim partnerima da će se posle glasanja videti koliko je ko politički utemeljen u javnosti.

„Takva poruka je poslata sa više različith nivoa i mislim da se ona neće menjati“, rekao je Stanković.

Stanković je povodom kritika opozicije o izbornim uslovima rekao da u demokratiji važi nepisano pravilo, da se oni ne mogu menjati u godini kada se izbori događaju, a kada je reč o medijskom tretmanu, veruje da su oni koji se žale pogrešili adresu, jer RTS ne uređuje vlast, već on „uređuje sam sebe“.

„Potencijalni bojkot i protesti svakako su deo parametara u kojima se kreće SNS kada donosi odluku o izborima“, rekao je Stanković.

SNS, kaže Stanković, partnerima šalje poruku da želi one koji će biti uz politički program i kadrove koje želi SNS i primećuje da „tvrđi deo članstva“ insistira da stranka premijerno sama izađe na izbore.

Zaključuje da ostaje otvoreno pitanje da li se ide na izbore iil ne, te ponavlja da je u ovom trenutku aktuelna „epizoda“ utvrđivanja parametara, odnosno skupa razloga zbog kojih, ili treba izaći na izbore, ili sačekati još godinu dana.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike