U trendu

Vučić i Pahor: Dobra saradnja osnov za mir u regionu (VIDEO)

Predsednici Srbije i Slovenije Aleksandar Vučić i Borut Pahor složili su se danas u Beogradu da su razumevanje i dobra saradnja u regionu osnov za rešavanje kriza i problema, a Pahor je Vučiću preneo punu podršku na putu Srbije ka Evropskoj uniji (EU).

Dvojica predsednika razgovarali su o bilateralnim odnosima, unapredjenju političke i ekonomske saradnje, o evropskom putu Srbje, kao i bezbednosnim pitanjima u regionu.

„Zahvalio sam se Pahoru na podršci koju pruža evropskom putu Srbije i izneo želju da u našoj zemlji ugostimo još veći broj slovenačkih investitora“, rekao je Vučić nakon sastanka sa Pahorom koji će danas prisustvovati inauguraciji predsednika Srbije.

Vučić je naglasio da je važno da se razgovara o svim regionalnim pitanjima i da su tokom sastanka razmenili misljenja o krizama i problemima u regionu i saglasili se da se sve rešava mirnim putem, uz razumevanje i dobru saradnju.

„Srbija i Slovenija imaju snage da zajednički rade. Mi izmedju nas nemamo nikakvih problema i želja je da tako nastavimo“, istakao je Vučić izrazivši uverenje da odnosi Srbije i Slovenije mogu biti na još višem nivou.

Borut Pahor je rekao da Slovenija i Srbija imaju veoma dobru robnu razmenu koja je, kao je precizirao, dostigla više od jedne milijarde evra.

„Srbija je prva država izvan EU sa kojom imamo tako dobru robno uslužnu delatnost“, kazao je Pahor i čestitao predsedniku Vučicu na uspešnim izborima za predsednika Srbije.
 
Kako je istakao, Slovenija podržava srpska zalaganja za ulazak u EU, poštujući stav Srbije da ne bude u članstvu NATO. 

„Razumemo da zbog unutrašnjih stvari u EU, graničnih pitanja sa susedima, trebamo podržati iskrenog kandidata kao što je Srbija“, rekao je Pahor.

Prema njegovoj oceni, jugoistočnoj Evropi je za rešavanje sporova koji postoje, najpotrebnije pomirenje.
 
„Ako želimo živeti u miru i napredovati najvažnija stvar je pomirenje“, ocenio je Pahor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.