U trendu

Vučić i Porošenko: Beograd i Kijev za kompromise i poštovanje teritorijalnog integriteta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Ukrajina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose i da u njima nema otvorenih pitanja.

Vučić je posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom rekao da kako Kijev podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Beograd podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

„Ukrajina je uvek bila na strani teritorijalnog integriteta Srbije, na tome smo veoma zahvalni našim ukrajinskim prijateljima. Porošenko nam je poželeo da postignemo kompromis sa kosovskim Albancima a mi se nadamo da će svi problemi u Ukrajini biti rešavani na miran način. Zalažemo se za poštovanje Minskih dogovora i smatramo da je OEBS važna karika u uspostavljanju mira“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.  

Po njegovim rečima, trgovinska razmena Srbije i Ukrajine u 2017. godini iznosila je 357 miliona dolara, uz značajan skok izvoza i uvoza Srbije, a cilj je da ona dostigne milijardu.

„Verujem da ćemo potpisati i sporazum o slobodnoj trgovini, to nije lako postići ali sam siguran da uz podršku Petra Porošenka to možemo uraditi“, kazao je Vučić i izrazio uverenje da Ukrajina imati konstruktivan i prijateljski stav po pitanju pristupanja Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Porošenko: Nema nikakvih problema u odnosima Srbije i Ukrajine

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas u Beogradu da Srbija i Ukrajina nemaju nikakve probleme u bilateralnim odnosima.
Porošenko je na konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da Ukrajina podržava da se problem Kosova reši kompromisom koji bi uvažio interese Srbije i izrazio očekivanje da će Beograd podržati Kijev oko Krima.

„Želim da jasno kažem da poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Mi nismo priznali Kosovo i zauzimamo stav da problem Kosova treba da se reši komromisom i uvažavanjem interesa Srbije“, rekao je Porošenko.

On je rekao da Ukrajina nastavlja da insistira na svom teritorijalnom integritetu što ukljujučuje Krim, dodajući da bezuslovno računa na podršku Srbije za uvodjenje mirovne misije.

„Uveren sam da će jasna implementacija Miniskih sporazuma vrati mir u celoj Ukrajini“, rekao je Porošenko.

On je rekao da veoma ceni sve što je predsednik Srbije uložio u razvoj odnosa dve zemlje i dodao da u Beogradu oseća da je medju prijateljima.

„Prvi put je Beograd ukrašen ukrajinskim i srpskim zastavama i osećamo gostoprimstvo ne samo predsednika i vlade već i naroda Srbije“, rekao je Porošenko.

Predsednik Ukrajine je rekao da su na sastanku s Vučićem razmenjena iskustva u evrointegracijama i izrazio nadu da će Srbija prevladati sve prepereke da udje u Evropsku uniju do 2025.

Odnosi Beograda i Kijeva zategnuti su u novembru 2017. godine, kada je ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič rekao da „Putina nije briga za Srbiju“ i da je koristi „kao još jedan instrument da uništi Evropu“. On je to rekao u vezi sa srpskim plaćenicima koji se bore na strani proruskih separatista na istoku Ukrajine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar