U trendu

Vučić i Radev za konačno pomirenje bugarskog i srpskog naroda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sofiji da Srbija Bugarsku doživljava kao istinski prijateljsku zemlju, a Bugare kao istinski prijateljski narod, i rekao da će se založiti za poboljšanje položaja bugarske manjine u Srbiji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Bugarske Rumenom Radevim, Vučić je rekao da podržava inicijativu za „konačno pomirenje“ bugarskog i srpskog naroda.

„Važno je da dodje do konačnog pomirenja i da sve što smo imali u prošlosti, pre 130 i pre 100 godina i u Drugom svetskom ratu, ostavimo iza sebe i da gledamo u budućnost jer mi jesmo prijateljski i bratski narodi“, kazao je Vučič, koji danas boravi u jednodnevnoj poseti Bugarskoj.  

On je izrazio uverenje da će Bugarska i Srbija pronaći prave načine da obeleže stradanje i jednog i drugog naroda i da jedna drugoj pruže ruku koja će „ostati ispružena zauvek u budućnosti“.

Predsednik Srbije rekao je da je Srbija spremna da preduzme konkretne korake za poboljšanje poloćaja bugarske manjine.

„Mi smo potpuno spremni da razgovaramo o svemu kako da se pripadnici bugarske manjine u Srbiji osećaju bolje, kao kod svoje kuće“, rekao je Vučić i dodao da je Srbija spremna da uloži više novca u finansiranje medija na bugarskom jeziku.

Vučić je kazao da je sa predsednikom Bugarske razgovarao „otvoreno i iskreno o svim pitanjima od interesa za dve zemlje i dva naroda“.

On je rekao da ekonomski odnosi napreduju, a trgovinska razmena izmedju dve zemlje raste i da je prvi put dostigla milijardu dolara, pri čemu je izvoz Srbije u Bugarsku povećan za 53 odsto a Bugarske u Srbiju za 28 odsto.

U razgovoru je bilo reči i o infrastrukturnom povezivanju, konkretno završetku autoputa do Sofije i reelektrifikaciji i modernizaciji pruge Niš-Dimitrovgrad, u šta će Srbija uložiti 270 miliona evra.

Najavio je takodje da počinje izgradnju interkonektora izmedju Bugarske i Srbije i gasovoda izmedju Dimitrovgrada i Niša.

Vučič je bugarskom predsedniku zahvalio na podršci Srbija na putu ka EU i dodao da je „2025. za Srbiju  ambiciozan cilj, ali da će dati sve od sebe da on bude ispunjen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar