U trendu

Vučić i Rama za razgovore i ekonomsku saradnju

Premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama ocenili su da dve zemlje treba da nastave razgovore i saradnju jer je to jedini put ka ekonomskom razvoju regiona, i ukazali da neslaganje oko statusa Kosova ne treba da bude prepreka na tom putu. 

Srpski premijer je istakao da je važno da Srbi i Albanci, kao dva najbrojnija naroda na Balkanu, razgovaraju, sarađuju i prave kompromise i da je to jedina prava politika koja će doneti prosperitet regionu.

„Moramo da pokušamo da razumemo da pričamo o dva najbrojnija naroda na Balkanu i biće to sigurno u narednih 50 godina. Ako neko misli da to nije dovoljno važan razlog da na vreme počnemo da sarađujemo i da razmišljamo kako će da izgleda kičma balkanskih odnosa u budućnosti, taj ne razume budućnost i ne gleda u budućnost“, istakao je Vučić u emisiji TV produkcije Okruženje, pri Centru za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi, koja je večeras emitovana u više zemalja regiona.

Albanski premijer je istakao važnost formiranja ekonomske unije radi širenja tržišta, kao i infrastrukturnih projekata, kao što je izgradnja puta Niš-Priština-Drač.

„Mi smo mali prostori, male ekonomije. Što pre shvatimo da zajedno činimo jedno interesantno tržište i postignemo da zajednička prirodna bogatstva i zajedničku teritoriju vratimo u zajedničko bogatstvo, utoliko brže ćemo moći da damo drugu perspektivu našim zajednicama“, rekao je Rama i kazao da nestrpljivo čeka da vidi srpske investitore u Albaniji i zajedničke kompanije.

Dodajući da je glavni izvor energije u Srbiji ugalj, a u Albaniji voda, Rama je ukazao da će obe strane profitirati od zajedničkog tržišta i zajedničkog upravljanja energijom.

„Danas treba da radimo da za 25 godina ne bismo plakali zbog činjenica da nismo uradli ono što je trebalo“, rekao je Rama.

Govoreći o velikoj stopi nezaposlenosti mladih u zemljama regiona, Rama je konstatovao da je za reforme potrebno vreme, i ocenio da su Srbija i Albanija sada u potpuno novoj situaciji u odnosu na pre godinu dana.

„Do pre godinu dana nije bilo dobro, nismo odgovarali na pitanja, smatralo se da drugi ne postoje. Sada se desio istorijski preoret u našim odnosima. Nismo mi oni koji su doneli siromaštvo, nezaposlenost socijano razočaranje, sve je to rezultat ranijih pogrešnih politika. Mi smo doneli jednu novu mogućnost i trudimo se, svako u svojoj zemlji, da pokrenemo reforme koje su nedostajale godinama“, kazao je Rama.

Dodao je da nije samo reč o odnosu prema procesu integracija regiona u EU, nego o otvaranju novih mogućnosti „kako bismo od političkog procesa napredovali i u ekonomiji“.

Vučić je ocenio da i Srbi i Albanci imaju problem s mentalitetom, rekao da postoji nedostatak preduzetničkog duha, a velika su očekivanja da država bude svemoćna i da interveniše.

„Naše je da napravimo dobre zakone i dobar investicioni ambijent, a vaše je da pravite privatne kompanije“, istakao je srpski premijer.

Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu, Vučić je rekao da „niko po tim sporazumima nema razloga za slavlje, niti neko drugi razloga da tuguje“ i da je normalno postizati kompromise, a tako će morati da bude i ubuduće.

„Ako to ne radimo, šta drugo da radimo – da uzmemo motke ili puške i da se međusobno ubijamo. Šta je smisao drugačije politike, ako ne idemo da razgovaramo i da se dogovaramo. To je jedini mogući izbor. Jedino normalna politka može da donese prosperitet regionu, ako toga nema, bićemo izgubljeni i politički i ekonomski“, kazao je Vučić i dodao da je svaka druga politika „glup izbor“.

Iako postoji neslaganje oko pitanja statusa Kosova, Vučić i Rama su se saglasili da to nije prepreka za međusobnu saradnju.

„Ja ne vidim problem Srba i Albanaca na Kosovu i pogotovo ne Srba i Albanaca uopšte kao najveći problem Zapadnog Balkana“, kazao je Vučić i na pitanje novinara o tome šta smatra najtežim problemom u regionu, Vučić je dodao da je najteži problem pitanje Bosne i Hercegovine.

Rama je istakao da je jasno da postoji potpuno neslaganje oko pitanja statusa Kosova, ali da je važno da to nije kao ranije, i da to ne sprečava saradnju i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Podsetivši na fudbalsku utakmicu Srbije i Albanije u Beogradu, kada je stadion nadleteo dron sa zastavom „velike Albanije“, Rama je rekao da će 8. oktobra biti odigrana revanš-utakmica i da će mladi iz Srbije biti pozvani da dođu. 

„Mladi treba da se sastaju, da zajedno idu na stadion, da bi pokazali da se promene zaista dešavaju“, kazao je Rama.

„Zamalo smo otišli u rat zbog fudbalske lopte. Sada smo ovde i razgovaramo o stvarima o kojima do pre godinu dana nismo ni mogli da zamislimo“, dodao je albanski premijer.

Vučić je rekao da ga je Rama pozvao na utakmicu i da će otići, ako bude mogao.

„Ja sa crveno-plavo-belim šalom srpskim, on sa crveno-crnim albanskim, a posle toga da se dogovaramo o izgradnji hotela, izvozu robe, turističkim posetama“, rekao je Vučić.

Govoreći o ideji „velike Albanije“, Rama je rekao da su „ti mitovi prošlosti hrana jednog primitivnog nacionalizma koji nema veze sa svetom koji zaslužuju mladi“.

„Verujem da je san Albanaca da žive zajedno legitiman, ali u ovom veku taj san ne treba staviti u ruke sila koje se hrane mitovim prošlosti. Ovaj san treba da realizujemo kao evropski san i da živimo zajedno ne samo s Albancima, nego i sa Srbima, Hrvatima, Crnogorcima u EU. I taj put EU je put našeg ujedinjenja, Albanaca sa svim ostalima“, istakao je Rama.

On je međutim dodao da ukoliko EU ne bude strateški prisutna na Balkanu i ne omogući narodima Balkana da žive zajedno, „onda sile i mitovi prošlosti mogu da se vrate i da preteknu nas koji se snažno zalažemo za jednu evropsku Albaniju, evropsku Srbiju, evropski Balkan“.

Vučić je rekao da niko drugi ne želi da vidi „veliku Albaniju“ kao što niko drugi ne želi da vidi ni „veliku Hrvatsku“ ili „veliku Srbiju“.

„Mislim da najveći broj normalnih ljudi u svim zemljama samo želi da vidi uspešne zemlje, uspešne ekonomije i dobru saradnju. To neće biti lako ni jednostavno“, rekao je Vučić.

U emisiji je učestvovao i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju, Goran Svilanović, koji je rekao da je potpisan dokument o osnivanju Regionalne kancelarije mladih, sa sedištem u Beogradu i Tirani, a sredstva za nju će biti obezbeđena iz državnih budžeta i evropskih fondova.

„Predstoje nam decenije uspostavljanja komunikacije, rušenja barijera koje su jezičke, kulturne, rasne“, kazao je Svilanović.

Albanski premijer je izrazio uverenje da Albanci i Srbi mogu da učine za Balkan ono što su Francuzi i Nemci uradili za Evropu posle Drugog svetskog rata.

„Saradnja mladih je bila jedan od instrumenata tog istorijskog procesa koji je doprineo formiranju EU“, kazao je Rama.

Specijala emisija koju je realizovala regionalna TV produkcija Okruženje, pri Centru za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi, nevladinoj organizaciji sa sedištem u Solunu, snimljena je u Beču tokom prošlonedeljnog Samita o Zapadnom Balkanu.

Intervju je istovremeno emitovan na više televizija u Srbiji, Kosovu, Albaniji, Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj i Makedoniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar