U trendu

Vučić i Ves Mičel razgovarali o dijalogu Beograd-Priština

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel razgovarali su danas o nastavku dijaloga u Briselu.

Mičel je u telefonskom razgovoru pozdravio nastavak razgovora Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija i istakao da se SAD nadaju da je moguće doći do kompromisnog rešenja, saopštila je kancelarija predsednika Srbije.

Vučić je rekao da je Srbija uvek spremna da razgovara.

„Poznat sam kao neko ko nije preveliki optimista, ali ćemo uložiti mnogo energije, napora i truda da dođemo do kompromisnog rešenja“, rekao je Vučić.

Mičel je rekao da je Srbija za SAD važna zemlja i važan partner, dok je Vučić zahvalio na njegovoj ličnoj zainteresovanosti za dijalog Beograda i Prištine.

Dvojica sagovornika su se dogovorili da Beograd i Vašington redovno i učestalo razmenjuju informacije o toku dijaloga.

Mičel je juče u Vašingtonu na pretresu u Pododboru Senata za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju rekao da SAD povećavaju angažman na Zapadnom Balkanu.

„Intenzivirali smo komunikaciju sa Srbijom i Kosovom. Promovišemo i reforme u BiH“, rekao je Mičel.

On je senatorima rekao da su SAD aktivnom diplomatijom u saradnji s Evropskom unijom, podržaei „vizionarske lidere“ Grčke i Makedoninije, Alekisa Ciprasa i Zorana Zaeva „u postizanju istorijskog uspeha u sporu dve zemlje oko imena“.

Zvaničnik Stejt departmenta je rekao da je optimista uprkos otporu u Atini i Skoplju sporazumu oko imena i potencijalnog ruskog mešanja, i da očekuje da će taj dogovor uticati na ceo region.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike