Vučić: Indija iskreni prijatelj, koji podržava Srbiju

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da će, ne samo prošlost, već i budućnost, da krasi odnose Srbije i Indije, zemlje koja je Beograd uvek podržavala u očuvanju svog teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa.

Vučić je, nakon sastanka sa potpredsednikom Indije Vankajom Naiduom, naglasio da je Indija istinski i iskren prijatelj, za kojeg je uveren da će u budućnosti moći da se ostvari još bolja saradnja u interesu obeju zemalja i naroda.

„Srbija danas želi da čestita Indiji, predsedniku, premijeru, na izvanrendim ekonomskim rezultatima koji su impresivni. Zemlji koja je uvek među prve tri po stopi rasta, koja se dramatično menja na bolje. Koja je uspela da menja pogled Azije i celog sveta ka sebi“, kazao je on.

Vučić se zahvalio Indiji na jasnoj odluci te zemlje da plodrži teritorijalni integritet Srbije.

„Mi prijatelje poštujemo i cenimo. Nikome se ne dodvoravamo. Vodimo svoju nezavisnu politiku čuvanja suverenita, srpske otadžbine. Indija može da računa, s tim u vezi, na podršku Sbrije u brojnim međunarodnim institucijama, kao što su UN, na našu podršku i glas, kao što smo mi mogli uvek da racunamo na podršku Indije po pitanju vitalnih interesa Srbije“, rekao je on.

Vučić je istakao da je imao veoma važne razgovore sa potpredsednikom Indije, koje će nastaviti na Poslovnom forumu, u cilju razvoja naših ekonomskih odnosa.

„Uspeli smo ove godine da uvećamo našu trgovinsku razmenu, koja je došla na nivo od 200 miliona dolara. Ona mora biti veća. Razgovaraćemo o saradnji u više oblasti. Ukinuli smo vize za građane Indije, i nadamo se uspostavljanju vazdušnog saobraćaja“, rekao je on.

Ocenio je da postoje široke oblasti saradnje, posebno u poljoprivredi i farkaciji.

„Mnogo toga očekujemo od indisijskih investtora u oblasti digitalizacije, softvera, dodatnoj industrijalizaciji Srbije, kao što sam siguran da će naši investitori biti sve zainetresovaniji za ulaganje u Indiju“, rekao je on.

Vučić je kazao da ćemo iz godine u godinu videti pomake u saradnji.

On je rekao da je dosta naučio od gosta iz Indije, a posebno kako da našu malu zemlju još stabilnije postavimo u celom svetu.

„Hvala što ste Srbiju primetili na mapi sveta i vodite računa o njoj, a mi ćemo se postarati da Indijci što više zavole Srbiju“, poručio je predsednik Vučić.

Kazao je da je počastvovan zbog ove posete, i podsetio da je ovo jedna od najvažnijih poseta u bilateralnim odnosima, jer je prethodna bilateralna poseta jedne indijske delegacije bila 1989, kada je u Beograd došao Radžif Gandi.

Takođe je ukazao da je poslednji put jedan potpredsednik Indije posetio Srbiju 50-tih godina, i da su dve zemlje imale uspešnu saradnju u okviru Pokreta nesvrstanih.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike