U trendu

Vučić: Izolacija nije rešenje za izbegličku krizu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na ekonomskom forumu u Davosu, da smatra da izolacija evropskih zemalja i neprihvatanje izbeglica nisu dobra rešenja.

„Dobili smo nove stavove Austrije, nove poruke centralne Evrope. Večeras prvi put je Makedonija zatvorila granice za migrante. Videćemo šta će se dešavati sutra na makedonsko-grčkoj granici. Poslali smo policajce, ali ne mislim da je to dobro rešenje. Ne mislim da je politika izolacije dobra, iz moje perspektive, mislim da migrantska politika Evropske unije zahteva promene i da treba da imamo odlučniju politiku po tom pitanju“, kazao je Vučić i dodao da će Srbija uraditi sve što EU zahteva od nje.

On je kazao da Evropa vrlo brzo mora da uradi nešto u Siriji.

„Zaštita evropskih granica neće funkcionisati. Vi ne možete da zaštitite grčku granicu, ništa ne možete da uradite u Grčkoj, svi to znamo i niko ne zna šta ćemo uraditi po tom pitanju“, kazao je Vučić.

On je dodao da krijumčari i dalje predstavljaju veliki problem, jer sada krijumčare ekonomske migrante kojima je zabranjen ulaz u mnoge zemlje.

Vučić je kazao da je kroz Srbiju prošlo oko 750.000 migranata i da je Srbija pokazala solidarnost sa njima, ali i da je bila kooperativan partner EU.

„Nema mnogo migranata koji bi želeli da ostanu u našoj zemlji, jer je naša zemlja relativno siromašna. Srbija je pokazala humano lice, pokazali smo solidarnost. Mi smo u kvotnom sistemu, spremni smo da prihvatimo naše kvote (odrdjeni broj izbeglica) i više nego Slovenija i Hrvatska zajedno. Problem je u EU. Moramo što pre da nadjemo odlučno rešenje u EU, inače ćemo se suočiti sa većim problemima“, kazao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.