U trendu

Vučić: Mnogo je urađeno za Srbe na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas pojedine navode da država ništa nije uradila za Srbe na Kosovu i Metohiji i istakao da je, naprotiv, mnogo urađeno i uloženo za naše građane u pokrajini, u obnovu obrazovnih, zdravstvenih i kulturnih ustanova, ali i u važne infrastrukturne i strateški važne objekte na KiM, uz uvećanje plata i penzija.

„Neki su nam držali pridike, a video sam da su se svi ujedinili, od bivših ministara u Tačijevoj i srpskoj vladi, do mnogih drugih, koji nikoga i ništa ne predstavljaju na KiM, neke koji su postavuili granice na Jarinju i Brnjaku i jurili Srbe koji su ih rušili, da ih haspe i osuđuju u centralnoj Srbiji…“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Ponovio je da su vlasti pre 2012. godine doprinele kosovskoj nezavisnosti, postavljanjem pitanja Međunarodnom sudu pravde i premeštanjem pregovora iz UN u EU.

„Mnogo su uradili protiv Srba, a danas kažu da ništa nije urađeno“, primetio je predsednik i naveo podatke o pomoći Kosovu i Metohiji od 2014. godine.

Naveo je da su izgrađene dve škole, odbanište, renoviran jedan fakultet, Studenstka poliklinika, 16 škola, sedam obdaništa, opremljene škole, bolnice, obdaništa…

Renovirano je i 20 ambulanti, izgrađena bolnica i Dom zdravlja, uz nabavku vozila, sanitetskih i putničih, kupljenu medicinsku opremu…

Izgrađeno je više stotina stanova i kuća, do kraja godine biće iz više od 1.100, gradi se naselje Sunčana dolina, podeljen je građevinski materijal…

Pomoć je bila i novčana, u poljoprivredi, obnovljene su crkve i manastiri, njih 42, ustanove kulture, a Srbi na Kosovu i Metohiji dobili su uvećane plate i penzije.

„Sve to je država obezbedila i zbog toga se nismo mnogo hvalili, ali iz ovoga se vidi kako i koliko država brine o narodu, građanima i šta je to što još planiramo da uradimo“, rekao je Vučić.

Napomenuo je da je urađeno mnogo i u važne infrastrukturne objekte, ekološke i druge, na Gazovadama i oko njih, kao i na drugim strateški važnim nestima za Srbiju i njene građane.

„Ovo je da vidite da ne idemo da ‘mlatimo praznu slamu’ i pričamo prazne priče, već da tačno znamo za sta se borimo, šta su na ciljevi i šta mozemo da postignemo“, podvukao je predsednik.

On je napomenuo da je teško nasledstvo sa kojim se suočavamo, pre svega političko, a teški su i nemogući uslovi za delovanje u međunarodnoj zajednici.

U tom smislu, dodao je da su naši saveznici retki, a da su globalno jaki, a da nisu priznali nezavisnost Kosova, Rusija i Kina, od regionalnih sila, Indija i Brazil.

Ali, oni koji, ne računajući Rusiju i Kinu, odlučuju o nasoj sudbini, SAD i zemlje EU – gotovo su sve priznale kosovsku nezavisnost, podvukao je Vučić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike