U trendu

Vučić: Mnogo očekujem od posete Kini

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Rojters da od predstojeće posete Kini mnogo ocekuje, a na konstataciju da su mnogi u EU zabrinutzi za uticaj Kine u regionu odgovara da su tenderi u Srbiji otvoreni za sve investitore.

On je najavio da u Kinu ide kako bi se potpisao ugovor za Bor, kao i za Zrenjanin što je investicija od milijardu dolara, a naveo je da će se govoriti i o industrijskom parku i mnogim infrastrukturnim projektima.

„Od posete Kini ocekujem mnogo, imamo prijateljske odnose, ekonomski odnosi ozbiljno napreduju“, rekao je Vučić u intervjuu za Rojters.

Kada su Amerikanci vratili Železaru, podsetio je Vučić, 5. 000 ljudi je ostalo bez posla, a iz budžeta je mesečno izdvajano između 10 do 12 miliona dolara, a sada, kaže, nista ne plaćamo, dobijamo porez, radi više od 5.200 ljudi.

Kaže da tek ocekujemo još znacajniji dolazak kineskih kompanija, kao i dobru trzisnu utakmicu između njih i evropskih i američkih kompanija.

Na opasku da su pojedine diplomate iz EU zabrinute za uticaj Kine u regionu, odgovara:

„Ako kazu da jesu, nemam nista protiv“, ali dodaje i da je EU nama dala 400 miliona za most, a mi smo Kinezima dali da grade.

Takođe navodi i da su tenderi za Bor i ostale kompanije bili otvoreni za sve, ali da su se na tender za Bor javili samo Kinezi i Rusi, i zapitao – sto se drugi nisu javili i što nisu ponudili veću cenu.

„To je izvanredna cena i odlican posao“, rekao je Vucić i dodao da ćemo nastaviti da sarađujemo sa svima i da imamo najvise zapadnoevropskih investicija

Kaže da je izvoz 68 odsto u zemlje EU, a u region 20 odsto, ali da mi zelimo dobre odnose i sa Kinom i sa Rusijom i imaćemo ih i ništa ne činimo protiv drugih.

On je ukazao i da treba da se zna sa koliko paznje Kina posmatra ovaj prostor i koliko se Kina prema nama korektno ponašala.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike