U trendu

Vučić: Nadam se dobrim vestima iz Kine

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da sa velikom željom i ocekivanjima večeras putuje u Kinu, kao i da su najmoćnije kompanije iz te zemlje najavile da sa nama hoće da razgovaraju.

„Nadam se i očekujem da ćemo doneti dobre i vazne vesti za nase građane i dodatno ubrzati rast nase ekonomije“, rekao je Vučić posle učešća na srpsko indijskom privrednom forumu, a uoči posete Kini, početkom naredne sedmice.

Ukazujući na znacaj te posete, ukazao je da će se po peti put sresti sa kineskim predsednikom Si Đipingom i da je to ogromna čast za nasu malu zemlju, kao i da će se razgovarati o svim oblicima saradnje.

Istakao je da se očekuje mnogo sporazuma, a kao najvažniji naveo je sporazum sa „Ziđinom“ za RTB Bor.

On je podsetio da je u četiri navrata pokušano da se pronađe partner za Bor, ali da niko nije hteo da učestvuje i da su u otovrenoj tenderskoj proceduri stigle dve ponude Rusije i Kine.

„Spasli smo Bor“, rekao je Vucić, i istakao da taj ugovor znači i spas za istocnu Srbiju, ne samo Bor i Majdanpek, već i Negotin, Zaječar, Knjaževac…

On je istakao da će značaj sporazuma sa „Ziđinom“ da se oseti 2020. godine i da će se to odraziti na dodatnih 1,5 odsto privrednog rasta godišnje.

Objasnio je da mi to sami ne bismo mogli i da su dospele obaveze RTB bile 1,2 milijardi evra.

Rekao je i da će biti potpisan ugovor „Linglongom“ od gotovu milijardu dolara što će promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i srednjem i juznom Banatu i celoj Srbiji biti od znacaja.

Najavio je i druge sporazume vezane za investicije u Zrenjaninu, kao i za industrijsku zonu i druge vazne investicije i znacajne projekte za napredak Srbije.

Vuičić je rekao i da može da se pohvali time da ćemo prvi put kupiti i naoružane bespilotne letilice za nasu vojsku.

Kazao je i da je Ikarbus jos jedna unistena fabrika za vreme prethodne vlasti sa oko 1.300 ljudi i da se za nju nalazi strateški partner.

Najavio je saradnju sa Kinom i kineskom bankom kada su u pitanju obilaznica oko Beograda, Koridor 10 i drugi infrastrukturni projekti.

Kaže i da svaki put ponovo kineske prijatelje moli za nešto novo, ali da kada se sve završi to znaci smo rešili velike brige i da će novac moći da se vrati poveriocima.

Istakao je da će Srbija za tri godine imati najbrži rast u Evropi, ne racunajući Irsku.

„Sada smo drugi, Irsku ne možemo da stignemo, sve druge mozemo da stignemo i pobeđujemo“, rekao je predsednik.

Govoreći o prodaji PKB-a rekao je da je to preduzeće bilo 90 miliona evra u minusu, i da je prethodna vlast zadužila tu kompaniju.

„Mi hoćemo zdrav ekonomski model, kapitalisticki model proizvodnje kao u svetu“, istakao je Vučić navodeći da to znači da radnici imaju posao, a da državi ide porez.

On je rekao i da je veoma zadovoljan današnjom posetom potpredsednika Indije Srbiji i da će to znaciti nove poslove sa tom zemljom.

Vučić je istakao da otvorenost Srbije prema zemljama Azije i Afrike donosi novi kvalitet u investiranju i poziciji Srbije i naveo da su Srbiju u proteklom periodu posetili najviši zvaničnici Japana, Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kazahstana…i da se od saradnje sa tim zemljama mnogo ocekuje u budućnosti.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike