U trendu

Vučić: Nasledniku ostavljam solidnu kasu

Odlazeći premijer Aleksandar Vučić poručio je da nasledniku na čelu vlade ostavlja dobru kasu.

„Nemamo problem sa likvidnošću, sa solventnošću“, rekao je Vučić na pres konferenciji i izrazio uverenje da će i sledeća vlada biti disciplinovana u trošenju novca.

„To otvara mogućnost za veće plate i penzije“, rekao je.

Podsetio je i da smo šesta zemlja, po apsolutnim brojevima, po broju zaposlenih uz pomoć subvencija države, te da veruje da će takve investicije i zaposlenost rasti.

Odlazeći premijer podsetio je da je u 2016. ostvaren rast BDP-a za 2,8 odsto, da se u ovoj godini očekuje rast veći od tri odsto, a da su procene Svetske banke i MMF-a da će biti veći i od 3,5 odsto.

„To je veće od proseka rasta država članica EU, ali nama taj rast nije dovoljan. Potreban je veći kako bismo stigli najrazvijenije zemlje EU i zato ti brojevi moraju da budu veći“, rekao je Vučić.

On je dodao da je ponosan što budžet nije u deficitu, i naglasio da će maj biti završen sa devet do deset miljardi suficita.

„Očekujem da će se pojačati suficit u junu, jer je predviđeno da imamo pet milijardi suficita u tom mesecu“, rekao je Vučić i konstatovoa da narednom predsedniku Vlade ostavlja punu kasu.

Vučić je rekao i da smatra da će disciplina u trošenju novca biti suština ponašanja i naredne vlade i da će to omogućiti povećavanje plata i penzija.

On je zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što je, kako je rekao, u najtežim trenucima podržavao vladu, a posebno prilikom sprovođenja mera fiskalne konsolidacije.

Kada je reč o ugledu Srbije u svetu, Vučić je dodao da je on značajno viši nego što je ikada bio, ali da još nije zadovoljan.

„Moramo mnogo da radimo i da gradimo imidž Srbije da bude još bolji, kako bismo mogli da računamo na podršku međunarodne zajednice. Uveren sam da će EU biti strateški cilj vlade, ali i održavanje dobrih tradicionalnih i prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom, Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da su to ključni prioriteti za budućnost i da je uveren da je dosadašnja vlada uspešno štitila nacionalne i državne interese Srbije.

„Imali smo odlučnu, razumnu i racionalnu politiku, a očuvanjem mira i stabilnosti uspeli samo da obezbedimo pristojan i normalan život u Srbiji“, rekao je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar