U trendu

Vučić: Nećemo odustati od tradicionalnih prijateljstava ni pod pritiskom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas oficirske sablje trojici najboljih polaznika Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane i ponovio da će Srbija ostati trajno opredeljena za vojnu neutralnost i da neće odustajati od tradicionalnih prijateljstava.

„Naša zemlja neće odustajati pod bilo čijim pritiskom od svojih tradicionalnih prijateljstava, koje neće zasnivati samo na ljubavi prema književnicima i slikarima već i na dobrim ekonomskim zadacima i dobroj odbrambenoj saradnji u budućnosti“, rekao je Vučić na svečanosti u Domu Narodne skupštine.

Vučić je rekao da se Srbija ponosi novom generacijom oficira školovanih za najodgovornije dužnosti u sistemu odbrane jer je uverena da će oni čuvati slobodu i nezavisnost Srbije.

On je rekao da njima nijedan blok ne treba da bude bliži ili bolji jer je Srbija samo jedna i jer oni imaju zadatak da je zaštite i da rade u njenom interesu.

Vučić je ocenio da u globalnom smislu dolaze „smutna vremena“ i da u tim vremenima postoji zadatak da se Srbija sačuva od svih pritisaka spolja.

Predsednik je rekao da je očuvanje mira i stabilnost njihov najteži i najvažniji zadatak, iako mnogi to uzimaju zdravo za gotovo.

„Ali to vaš zadatak čini težim i komplikovanijim. Ukoliko se nešto dogodi, vi i mi bićemo krivci. A ako se ne dogodi, niti ćete vi biti zaslužni, niti bilo ko od nas“, rekao je on.

On je posebno zahvalio porodicama oficira koji su danas završili školovanje jer su ih podržavali i omogućili im da to uspešno obave.

„Srbija je dobila generaciju budućih lidera u sistemu odbrane na strategijskom i operativnom planu odlučivanja. Zato nemojte da smetnete sa uma jedno najvažnije – vi štitite ono što je najpreče. A ne postoji viša vrednost koju štitimo i branimo od slobode naših gradjana“, rekao je Vučić i izrazio posebno zadovoljstvo zbog toga što je u toj klasi školovanje završilo i nekoliko oficira oružanih snaga BiH i Makedonije.

Vučić je rekao da medju vojnicima nikada neće biti bogataša ali da će im ove godine primanja biti značajno uvećana i da je u toku, kako se izrazio, „temeljna modernizacija vojske i namenske industrije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.