Vučić: Nema rešenja bez velikih sila

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da nema rešenja za pitanje Kosova i Metohije bez SAD, Nemačke i Rusije.

Vučić je na konferenciji za novinare sa američkim senatorom Ronom DZonsonom, na pitanje o tome da Rusija traži da se KiM vrati u pravni sistem Srbije, a da SAD i Nemačka od Srbije traže da prizna nezavisnost, rekao da bi bilo važno da velike sile podstaknu razgovor između Srba i Albanaca.

Kako je rekao, smatra da je bilo kakav sporazum gotovo nemoguće postići, ali, ako bi se dogodilo da se to postigne, bilo bi važno da to podrže velike sile.

On je tako odgovorio na pitanje kako vidi najnoviju izjavu ruskog ambasadora da Kosovo treba „da se vrati u pravno i državno polje Srbije, u skladu sa međunarodnim pravom“.
Dodao je da nije pročitao izjavu ruskog ambasadora, ali da je Rusija uvek bila na našoj strani, te razjasnio da kad kaže na „našoj strani“ – misli na strani međunarodnog prava, kao što SAD i Nemačka smatraju da je međunarodno pravo bilo na njihovoj strani kada su priznavali nezavisnost Kosova, i u tome smo se razlikovali.

„Upravo to i jeste jedan od ključnih razloga zašto nam je potrebno rešenje kojim ćemo i jedni i drugi biti jednako nezadovoljni ili makar pomalo zadovoljni“ rekao je Vucičh i dodao da je to pitanje odgovornog i ozbiljnog odnosa.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da Kosovo treba da se vrati u pravno i državno polje Srbije u skladu sa međunarodnim pravom.

U intervjuu za časopis Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa Ministarstva spoljnih poslova Rusije Čepurin je rekao da je situacija sa Kosovom ista kao sa Krimom, koji je ruska zemlje i vratio se Rusiji.

Postoji rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 od 10. juna 1999. godine, prema kojoj je Kosovo deo Srbije i ne postoji nikakav drugi međunarodni pravni okvir, istakao je Čepurin, a preneo Sputnjik.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike