U trendu

Vučić: Nemamo godine za kosovsko rešnje, samo mesece

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je „unutrašnji dijalog o Kosovu“ već doneo nešto dobro za Srbiju, a to je da gradjani bolje znaju šta se na Kosovu dešava, „ne žive u mitskoj prošlosti, ali ni u uverenju da smo sve izgubili“.

„Dijalog treba da dovede do nečega dobrog za našu zemlju, već je doneo, naši ljudi sada bolje znaju šta se tamo dešava, ne živimo u mitskoj prošlosti, ali ni u tome da smo sve izgubili“, rekao je Vučić na RTS-u i naveo da će unutrašnji dijalog trajati nekoliko meseci.

Vučić je rekao da u tom dijalogu on neće „kandidovati teme“.

„Želeću da slušam, a onda ću hrabro da kažem šta je realno i šta je moguće, to je ono najvažnije što treba da se dogodi“, rekao je Vučić.

Upitan koliko je vremena za to potrebno, Vučić je rekao da su neophodni meseci, „jer godine nemamo“.

Upitan da li veruje da će se pitanje odnosa Srba i Albanca „rešiti jednom zauvek“, Vučić je rekao da se „plaši da neće“.

„Plašim se da nećemo, a voleo bih da hoćemo“, rekao je Vučić i dodao da zna da nema idealnog rešenja.

Ponovio je da je neophodno naći kompromisno rešenje, dok je „zamrznuti konflikt kontradikcija, a ne rešenje“.

Na pitanje da li rešenje podrazumeva potpisivanje sporazuma s Kosovom koji je visoka predstavnica EU Federika Mogerini već pripremila, odgovorio je sa „Ne!“.

„Ne postoji takav formulisan sporazum“, rekao je Vučić i dodao da to zna jer se sa Mogerini vidja „skoro svakodnevno“.

Ponovio je da Kosovo neće ući u UN, „osim ako mi ne budemo nečim zadovoljni, a mi ne možemo biti zadovoljni ako kažu: ‘Priznajte nezavisno Kosovo!’ „.

„Morate da razumete da nema (te) odluke bez Srbije. Imamo narod na Kosovu, oko 120.000 ljudi, moramo da brinemo o njihovoj bezbednosti, o našoj teritoriji, budućnosti a onda ne možete da dodjete do idealnih rešenja – ili će biti nerealna ili nemoguća. Rešenje nije neminovno“, naveo je Vučić.

Po njegovim rečima, šanse su za to male, „od jedan do tri odsto“.

„Rekao sam da ću politički da stradam u borbi za to, ali da bih mogao deci da garantujem bolje sutra“, izjavio je Vučić.

Upitan po čemu smatra da će ostati upamćen, Vučić je naveo da će njegovi prethodnici Vojislav Koštunica i Boris Tadić ostati upamćeni po tome da je u njihovo vreme proglašena nezavisnost Kosova, da je iskorišćen trenutak u kojem su se oni svadjali, i to što je Srbija bila slaba, a da će on, Vučić biti zapamćen po tri stvari.

„Ja ću ostati upamćen po nekoliko stvari, prvo da sam sam otišao s vlasti jer nisu uspeli da me pobede, da sam sproveo prve teške reforme koje su Srbiju spasle bankrota i dovele na put reformi, i, treće, da sam rešavao neka pitanja u regionu. A, ako ne uspem, biću upamćem da sam pokušao, a ako uspem, kao čovek koji je pomogao da Srbi imaju bolju budućnost“, rekao je Vučić.

Dodao je: „Otići ću kada uradimo najvažnije poslove i biću poštovan od gradjana Srbije“.

Komentarišući ocenu nemačkih mdija da je hrabar potez pokrenuti dijalog, ali i tumačenje da time hoće da kaže Srbima da je Kosovo izgubljeno, Vučić je rekao da se ne bi borio da je Kosovo izgubljeno.

„Hoću Srbima da kažem da imamo realnost koja nije onakva kakva nam se dopada, a da je izgubljeno, ne bih se za njega ovoliko borio“, rekao je Vučić za RTS.

Vulin ništa nije ukrao od kada je na vlasti

Predsednik Vučić kazao je da ministar odbrane Aleksandar Vulin „nije ništa ukrao od kada je na vlasti“ i pozvao sve nadležne agencije da povedu istragu u vezi sa njegovim stanom.

„On je taj stan dobio u junu 2012. godine“, kazao je Vučić za Televiziju RTS i dodao da Vulin tada „nije bio na vlasti“ i da nije bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, što je postao tek avgusta te godine.  

„To se nije dogodilo, i to nije njegovo od kada je na vlasti“, rekao je Vučić i dodao da nema ništa protiv da se ispita Vulinov slučaj.

Vulin je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da je 205.000 evra kojima je kupio stan u Beogradu, dobio kao dugoročni zajam od „tetke svoje supruge“.

To obrazloženje nije ubedilo Agenciju za borbu protiv korupcije, koja je Vulina prijavila Tužilaštvu za organizovani kriminal jer novac nije prijavljen na carini, niti na računima ministra i njegove supruge ima bilo kakvih dokaza o toj transakciji.

Ipak, posle dve godine, slučaj je zatvoren odbacivanjem krivične prijave Agencije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.