U trendu

Vučić: Nije predvidjeno da ZSO bude formiran po sadašnjim zakonima, nego posle upodobljavanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je danas da je Briselskim sporazumom predvidjeno da Zajednica srpskih opština bude formirana po važećim kosovskim zakonima i rekao da je dogovoreno da ta zajednica bude formirana tek nakon izmene, odnosno „upodobljavanja“ pravnih propisa.

Nakon polaganja kamena temeljca za industrijski park u Kragujevcu, Vučić je novinarima rekao da vidi da u Srbiji postoje ljudi koji su pojedine članove Briselskog sporazuma tumačili „kako odgovara albanskoj strani“ ali da je reč o ljudima koji „pojma nemaju“ i da se članom dva implementacionog dela Briselskog sporazuma navodi da će to biti uredjeno upodobljavanjem pravnih propisa i pravnog poretka na Kosovu. 

„Tek kada se to sve izmeni, onda dolazi potvrda Ustavnog suda (Kosova), koji ima samo pravo da potvrdi a ne da negira ili nešto zaustavlja“, rekao je Vučić. 

Vučić je upitao, ukoliko već ZSO treba da bude osnovan po važećim kosovskim zakonima, zbog čega ta zajednica već nije formirana?

„Jer ako se sve radi u skladu sa kosovskim zakonima, zašto smo onda išli u Brisel? Što im brane da danas osnuju (ZSO), ako je to sve tako predvidjeno?“, upitao je Vučić i dodao da je svakom pravniku to jasno ali da se njegovi kritičari raduju neuspehu Srbije. 

Prema njegovim rečima, ceo smisao razgovora u Briselu je u tome što Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, dok Priština smatra da ima zaokružen pravni okvir i da bi, u suprotnom, svi razgovori bili besmisleni i nepotrebni.

„I nigde ne piše da tako može da bude (da se ZSO formira po aktuelnim kosovskim zakonima). I sve je to jasno svakom pravniku, ako hoće logički da razmišlja“, rekao je Vučić.

On je, medjutim, dodao da uskoro u Beograd dolaze i visoka predstavnica EU Federika Mogerini i predsednik Evropskog saveta Doland Tusk pa će to biti dobra prilika da se vidi kako ko tumači taj sporazum.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike