U trendu

Vučić o medijima sa predsednikom EFJ: Svako da piše šta hoće, ali svako ima pravo i na odgovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je svestan neophodnosti poboljšanja atmosfere i stanja u kojima mediji rade, ali i da je potrebno poštovanje medijskih kodeksa.

U razgovoru sa predsednikom Evropske federacije novinara (EFJ) Mogensom Bliherom Bjeregardom Vučić je izrazio spremnost da sa drugim državnim institucijama radi na tome, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Vučić je naglasio da u Srbiji svako ima pravo da piše i govori ono što hoće, ali da isto tako svi imaju pravo da na to odgovore i da pravo na odgovor neće oduzeti „nikome, pa ni sebi“.

U saopštenju se navodi i da je Vučić „na konkretan način odgovorio na sve primedbe koje su izneli predstavnici Misije Evropske federacije novinara i istakao da će učiniti sve na promociji slobode izražavanja i medija“.

Bjeregard je, kako se dodaje, istakao da je veoma važno da predsednik pruži podršku poboljšanju medijske situacije, kao i da pošalje signal svim državnim institucijama da u tome aktivno učestvuju.

On je naglasio da su na sastancima tokom misije uočili da rastu pritisci na medije, zbog čega je neophodno poboljšanje, istakavši da je za Srbiju najvažnije da bude odlučna, da poštuje vrednosti slobode medija i izražavanja i da omogući novinarima da rade bez straha.

Tokom susreta Bliher Bjeregard je ukazao na to da je potrebno da predsednik pokaže koliko je važno da vlasti reše sve slučajeve nasilja nad medijima i ubistva. „To će smanjiti pritiske i nasilje nad medijima, jer nerešeni slučajevi su poziv da se  nasilje nastavi“, rekao je Bjeregard i dodao da je potrebno poslati signal ministrima i parlamentarcima da učestvuju u debatama na svim televizijama.

Pored predsednika Evropske federacije novinara Mogensa Blihera Bjeregarda, sastanku su prisustvovali i generalni sekretar Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) Oliver Vujović, Skot Grifen i Alma Onali iz Medjunarodnog pres instituta (IPI), kao i predsednik UNS-a Vladimir Radomirović i predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa.

Evropska federacija novinara juče je u Beogradu počela misiju za utvrdjivanje činjenica o slobodi medija i novinarskim pravima u Srbiji, u saradnji sa SEEMO i IPI, kao i članicama EFJ-a u Srbiji – UNS-om, NUNS-om i Sindikatom novinara Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar