Vučić obilazi radove na Koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri

PREDEJANE – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na južnom kraku Koridora 10, na deonici Gornje Polje-Caričina Dolina kod Predejana.

Vučić je zajedno sa potpredsednicom vlade i ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović i v.d. direktorom Koridora Srbije Zoranom Babićem, kao i predstavnicima medija, prošao trasom budućeg autoputa.

Inače, na trasi Koridora 10 kod Predejana počela je sanacija potporne konstrukcije i u toku je priprema šipova za duboko fundiranje buduće galerije, koja će dodatno osigurati mesto na kome se obrušio potporni zid 19. avgusta.

Za taj posao angažovana je firma, kao podizvođač, „Integral“ iz Republike Srpske, koja ima iskustva za rad na takvim terenima.

Na tzv. kosini 2 u toku su radovi na raščišćavanju terena od kamenja i drveća koje se odronilo, rade se pristupni putevi u gornjem delu kosine i pripremljen je deo platforme za mašinu za bušenje šipova.

Takođe, razmatraju se opcije za uklanjanje oštećenog dela kosine.
Kosina iznad desne trake autoputa je destabilizovana ispred tunela Predejane, gde je u dužini od 50 metara došlo do oštećenja potporne konstrukcije i destabilizacije dela zaštitne kosine, čija je ukupna dužina 725 metara.

U Grdeličkoj klisuri završene su tri od šest deonica autoputa: Tunel Predejane, kao i deonice 5 i 6 koje su ispred i iza tunela Manajle.

Privode se kraju radovi na izgradnji leve tunelske cevi u tunelu Manajle dužine 1.808 metara, dok će radovi na desnoj tunelskoj cevi biti završeni u oktobru ove godine.

Završeni su i radovi na osvetljenju najdužeg most Vrla dužine 644,4 metara, kao i mosta Dzemen Do dužine 521 metara.

Pod asfaltom je oko 23 kilometra autoputa.

Na preostale tri deonice stepen fizičke realizacije je više od 90 odsto.

Sud časti Inženjerske komore Srbije započeo je istragu ko je sve i kako projektovao i preprojektovao obezbeđivanje brda kod Predejana tokom gradnje dela Koridora 10, kroz Grdeličku klisuru, gde se tri puta obrušio potporni zid.

Projekat za obezbeđivanje kosine 2 je menjan 11 puta.

Nadležno ministarstvo podnelo je protiv 16 inženjera prijave zahtevajući da im se oduzmu licence.

Izvođač radova na tom potezu je španska kompanija Azvi, a stručni nadzor je poveren konzorcijumu „Louis Berger“ i „Egnatia Odos“.

Izgradnja Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri je počela radovima na deonici Gornje Polje – Caričina Dolina u drugoj polovini 2013. godine i predviđeno je da budu završeni do kraja 2018.

Ukupna dužina autoputa kroz Grdeličku klisuru je oko 26 km, a sastoji se od dve deonice: Grdelica – Caričina Dolina od 11,8 km i Caričina Dolina – Vladičin Han od 14,3 km.

U Grdeličkoj klisuri su, pored dva velika tunela izgrađene i četiri velike petlje, kao i 33 mosta ukupne dužine 5,7 km.

Radovi se finansiraju iz zajma Evropske investicione banke, a ukupna ugovorena vrednost radova je 234,18 miliona evra.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike