U trendu

Vučić očekuje rešenje za izbeglice do polovine septembra

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ga je mađarski premijer Viktor Orban obavestio da će 15. septembra stupiti na snagu mađarski zakon koji predviđa kažnjavanje izbeglica sa Bliskog istoka.

Vučić je novinarima u Subotici rekao da je razgovarao sa Orbanom o problemima izbeglica, ali i o nastavku razvijanja dobrih odnosa Srbije i Mađarske.

„Orban me obavestio da će 15. septembra stupiti zakon koji predviđa kažnjavanje izbeglica“, rekao je Vučić i dodao da Srbija mora da napravi akcioni plan.

Mađarska agencija MTI prenela je danas da je Orban obavestio telefonom Vučića o zakonu o pograničnoj kontroli, koji će stvoriti novu pravnu situaciju i omogućiti slanje značajnih snaga na granicu sa Srbijom od 15. septembra, kao i da se očekuje da migranti i trgovci ljudima potraže nove tranzitne rute, zaobilazeći Mađarsku.

Vučić je kazao da očekuje sveobuhvatno evropsko rešenje za izbeglice do 15. septembra, ali da će se Srbija, ako ga ne bude, i dalje ponašati odgovorno i učiniti sve da pomogne izbeglicama.

Premijer Srbije je danas s ministarkom nemačke pokrajine Bavarske za evropske integracije, Beatom Merk posetio prihvatne centar za migrante u Kanjiži i budući centar u Subotici.

Beata Merk je rekla da je izbeglicama iz ratom zahvaćenih zemalja potrebna pomoć, a za rešavanje tog problem saradnja i solidarnosti svih zemalja EU i država u okruženju EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar