U trendu

Vučić: od 10. do 20. aprila vodiću u Evropi i svetu neke od najvažnijih razgovora o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će od 10. do 20. aprila u Evropi i svetu voditi, kako je rekao, neke od najvažnijih razgovora o pitanju Kosova i Metohije.

Vučić je posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu rekao da ne može javno da govori o tome, ali je dodao da ne očekuje „preterano dobre vesti za Srbiju“ iz tih razgvora.

„Nismo u lakoj situaciji ne zato što je Vlada Ane Brnabić ili bilo ko iz ove generacije kriv, mnogo grešaka smo u medjuvremenu napravili, mnogo objektivnih okolnosti nam nije išlo na ruku, ali nam ostaje da branimo zemlju od svakog“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da će Republika Srpska po pitanju Kosova pratiti stav i politiku Srbije i da se to neće promeniti.

„Pratimo politiku Srbije, nismo spremni da damo saglasnost da bosna prihvati nezavisnost kosova i to se neće desiti. (…) RS o Kosovu prati politiku Beograda i Srbije, učinićemo sve što ta politika odluči“, rekao je Dodik na konferenciji s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je povodom hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo Marka Djurića u Kosovskoj Mitrovici rekao da je medjunarodna zajednica pokazala da ima dvostruke aršine i različite kriterijume.

„Odjednom medjunarodna zajednica ćuti. Gotovo cinično zvuči da je u tom momentu represije takozvane kosovske policije EU izašla sa zahtevom za smirivanjem tenzija i neupotrebom sile“, naveo je predsednik RS.

On je rekao da ne veruje u stav medjunarodne zajednice jer ona samo teži da zaštiti svoje ranije odluke, kako na Kosovu tako i u BiH.

„Pozicija medjunarodne zajednice je jasna. Mi smo njima zahvalni za pomoć, želimo da razgovaramo, ali nismo spremni da budemo vodjeni i da nam se naredjuje“, izjavio je Dodik i kao primer naveo pritisak stranih ambasadora na predstavnike Srba u institucijama BiH da prihvate izmene izborog zakona.

Srbija pomaže Republiku Srpsku sa pet miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija donirati Republici Srpskoj pet miliona evra.

On je rekao da će ova nova donacija ići u Prijedor, Novi Grad, Mrkonjić Grad, Bratunac, Sokolac, Novo Goražde, Trebinje i druge gradove.

Vučić je rekao da je Srbija izdvojila 500.000 evra za hramove SPC u Federaciji Bosne i Hercegovine i 500.000 evra za zapošljavanje mladih.

On je kazao i da ga je Dodik zamolio da Srbija pomogne izgradnju puta Gacko – Foča sa 10 miliona evra, ali da u ovom trenutku Beograd nije mogao da donese takvu odluku.

Vučić je zahvalio predsedniku RS na pružanju podrške teritorijalnom integritetu Srbije i obavestio ga o poslednjim dogadjajima u Kosovskoj Mitrovici kao i o idejama koje su različiti društveni činioci u Srbiji izneli tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.Predsednik Srbije je najavio da će tokom sledeće nedelje posetiti Mostar i Trebinje, u kojem će obići vrtić koji se gradi sredstvima koje je obezbedila Srbija.

On je dodao da će poseta Trebinju biti prilika da se vidi kako Srbija može pomogne razvoj tog dela Hercegovine u budućnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.