U trendu

Vučić od danas u Njujorku, učestvovaće na Generalnoj skupštini UN i još nekoliko sastanaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće od danas do 22. septembra u Njujorku gde će učestvovati na 72. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), saopštila je jutros pres služba predsednika Srbije.

Vučić će se tokom boravka obratiti Generalnoj skupštini UN, učestvovati na prezentaciji Globalnog pakta o zaštiti životne sredine u organizaciji predsednika Francuske Emanuela Makrona, prisustvovaće Samitu o održivom razvoju Svetskog ekonomskog foruma i Poslovnom forumu Bloomberg Global.

Tokom boravka je predvidjen i niz bilateralnih sastanaka.

Kako je saopšteno, Vućič bi trebalo da ima sastanke sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, predsedavajućim Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Predvidjeni su i sastanci sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el-Sisijem, predsednikom Belgije Šarlom Mišelom, predsednicom Norveške Ernom Solberg, kao i prvim zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard i članom Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Filipom Rezlerom.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije juče je najavilo da će ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas učestvovati na sastanku na visokom nivou o reformi UN, kojim će predsedavati predsednik SAD Donald Tramp.

Dačić će prisustvovati i radnom doručku ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana sa komesarom EU za politiku susedstva i proširenje, u organizaciji Regionalnog saveta za saradnju, 20. septembra, najavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

On će 20. septembra učestvovati i na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja, kao i u otvorenoj debati Saveta bezbednosti UN o reformi sistema mirovnih operacija.

Za 21. septembar predvidjeno je da Dačić učestvuje na neformalnom ručku ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI), u organizaciji Belorusije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar