Vučić: Odgovor Prištini kad sagledam stvari

Predsednik Srbije rekao je u Bukureštu da će u ovom mesecu, ali i narednih meseci, biti mnogo razgovora o Kosovu i Metohiji, kao i da će na informaciju o tome da Priština i dalje odbija da formira Zajednicu srpskih opština reagovati kada, kako je kazao, prouči stanje i sagleda posledice.

On je na pitanje novinara o odluci prištinskih vlasti o Zajednici srpskih opština rekao da ne voli da žuri sa izjavama i da voli prvo da vidi o čemu se radi, prenela je večeras Radio-televizija Srbije (RTS).

„Odgovor ćete dobiti kada budem sve proučio i sagledao sve posledice“, rekao je on novinarima u Bukureštu. 

Kako je rekao, vidi se da u javnosti postoji nerazumevanje o suštini Briselskog sporazuma, i da izgleda nije dovoljno to što je stavljen na veb stranicu kako bi gradjani mogli da vide da je srž tog sporazuma formiranje Zajednice srpskih opština.

On je izrazio čudjenje što je Priština donela takvu odluku, da ne razume ako je doneta i ukazao da je ta obaveza Prištine potpisana pre pet godina.

„Ostavite mi 24 sata da mogu da reagujem. Dozvolite, danas nisam mogao glavu da podignem od posla u Rumuniji. Ako je to tačno, ne znam kako bi moglo da bude bilo šta dobro, jer to znači da neko svojim odlukama uvodi dodatnu destabilizaciju“, poručio je Vučić.

On nije želeo da govori šta bi Srbija mogla da učini i ponovio da mu je potrebno da sagleda stvari i onda da pruži odgovor. „Ne možemo da se igramo i dajemo izjave kako nam nešto padne na pamet i kako bi neko u Srbiji voleo da čuje. Moj posao kao predsednika je da ozbiljno i odgovorno sagledam stvari i onda pružim odgovor“, rekao je Vučić.

Kazao je da ne želi da daje neodgovorne izjave, već da, ozbiljno i u skladu sa interesima gradjana reaguje.

Vućić je rekao na kraju jednodnevne posete Bukureštu da Rumunija želi da pomogne u pronalaženju kompromisnog rešenja za Kosovo. On je ukazao da sa Rumunijom Srbija ima mnogo važnih tema.

„Mi nikada nismo ratovali jedni protiv drugih, što je prava retkost. Rumunija nije priznala nezavisnost Kosova. Imamo mnogo zajedničkih tema, žele da nam pomognu u pronalaženju kompromisnog rešenja za Kosovo, koje postaje sve veća muka za celu Evropu pošto mnogi znaju šta su napravili 2008. godine“, rekao je Vućić.Preneo je da je sa predstavnicima rumunske države razgovarao o unapredjenju ekonomske saradnje. On je ukazao da saradnja Srbije sa Rumunijom dramatično napreduje, i rekao da su dve zemlje sve bliže i da se očekuje da će susreti biti sve češći.

Nisam se bavio rekonstrukcijom Vlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nije bavio pitanjem rekonstrukcije Vlade Srbije, kao i da će, ukoliko premijerka Ana Brnabić to bude tražila od njega i Srpske napredne stranke, oni izneti mišljenje o tom pitanju.

„Nisam se uopše bavio time, niti me u ovom trenutku to zanima. Bavim se, rekao bih, mnogo važnijim problemima koje se tiču vitalnih i najvažnijih interesa Srbije“, kazao je Vučić novinarima u Bukureštu, a preneo RTS.

Predsednik Srbije je rekao da pitanje o rekonstrukciji Vlade treba postaviti premijerki, kao i da će on i SNS dati svoje mišljenje o toj temi, ukoliko Brnabić zatraži.

„Ako bude tražila mišljenje stranke koju vodim, stranka koju vodim i ja možemo da joj kažemo naše mišljenje“, kazao je Vučić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike