U trendu

Vučić: Odnosi sa Turskom najbolji u modernoj istoriji

Predsednik Srbije Aleksandrar Vučić izjavio je danas u Ankari da je u poslednjih 10 godina trgovinska razmena sa Turskom povećana za devet puta, dok je nivo investicija 30 puta veći nego ranije, kao i da su odnosi dve zemlje najbolji u modernoj istoriji, odnosno u poslednjih 50 godina.

Vučić je u izjavi za RTS dodao da je mnogo toga uradjeno u poslednje vreme, kao i da je priliv investicija u poslednje dve godine najveći.

On je naveo da će Srbija pokušati da se izbori u Turskoj za srpske uljare, jer je ove godine u zemlji posejano mnogo više uljane repe nego ranije. Rekao je da će moliti Redžepa Tajip Erdogana, jer to znači život, dodajući da Srbija ima veliki ugled u Turskoj, da Erdogan nije ni ruskog predsednika dočekao tako kao što je njega što, kako je dodao, govori o odnosu prema srpskom narodu i Srbiji a ne njemu.

„Veoma sam srećan zbog takvog odnosa“, rekao je on i dodao da zahvaljujući Turskoj imamo bolji život u Vladičinom Hanu, Krupnju, Žitoradji, u malim mestima gde su ljudi odlazili „trbuhom za kruhom“.

Na Srbiji je da ispuni kvote za izvoz govedjeg mesa, kako bi one 2020 bile povećane za još 10.000 tona. Još nismo u stanju da ispunimo sadašnju kvotu od 5.000 tona mesa, 15.000 goveda, ali se nadam promenama, rekao je Vučić i dodao da se nada da će Turci dovesti još neku od klanica u Srbiju.

Stočarstvo je u Srbiji bilo nestalo, do sada smo izvezli 300 tona, sledeće godine želimo da ispunimo tih 5.000 tona mesa pa ćemo dobiti nakon toga povecanje od 10.000 tona, rekao je on i dodao da je Srbija dobila visoku cenu koja je negde veća čak i za 25 do 30 odsto, kazao je on.

„Vidim da su Turci spremni da dovedu neku od klanica. Prvo moramo da ispunimo sledeće godine tih 5.000 tona pa ćemo dobiti povećanje na 10.000 tona. Tu nema igre, moramo najviše standarde da ispunimo da bismo dobili visoku cenu. To je sve veća zarada za naše ljude, ali moramo da radimo, da imamo ljude koji će se baviti stočarstvom“, rekao je Vučić.

On je poručio da zato moramo imati krave na pašnjacima, čobane, ljude koji žele da se bave stočarstvom.

Vučić je dodao da očekuje i da uskoro počnje izgradnja puta Čačak – Požega.

Očekujem bitan razgovor, razumevanje, kao što ćemo i mi pokazati za turske interese na Balkanu, rekao je predsendik Srbije i dodao da je Turska nezaobilazan i veoma važan faktor odlučivanja na Balkanu.

„Ako neko misli da može da izbegne zemlju od 80 miliona, narastajuće moći, taj ne razume globalna i regionalna kretanja“, rekao je Vučić i dodao da se nada da će obe strane umeti da nadju minimum zajedničkog interesa.

Vučić je rekao da će Srbija imati i veliku i izuzetnu čast da njen predsednik bude prvi predsednik koji će se sutra uveče sastati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, samo dan nakon Putinove inauguracije.

„Prirediće za nas večeru uoči same Parade pobede, na kojoj ćemo biti premijer (Izraela Benjamin) Netanjahu i ja, što govori o istinskom prijateljstvu koje treba da razvijamo“, rekao je on.

Vučić je dodao da se Srbija pokazala kao pouzdan partner, kao i da ceni što je Rusija uvek podržavala Srbiju, pogotovo 2015. godine u Savetu bezbednosti UN.

„U Moskvi će biti reči o ekonomskom unapredjenju odnosa. Pozvaću Putina da krajem ove godine, krajem oktobra, dodje u Srbiju kada ćemo obeležavati dve srpske pobede – velike ulazak u Novi Sad i oslobodjenje Beograda“, rekao je predsednik Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.