U trendu

Vučić: Oluju opraštamo, ali ne zaboravljamo

Premijer Srbije Aleksandar Vučič izjavio je danas, na obeležavanju 20 godina od progona Srba iz Hrvatske u akciji „Oluja“, da dve zemlje danas imaju mir i razvijaju odnose, ali da se zločin ne sme zaboraviti.

„Želim da reči mržnje, sukoba i osvete ne budu te koje će obečežiti ovaj dan. Sa Hrvtskom imamao mir, čuvaćemo ga i želeti najbolje odnose u budućnosti. Bićemo uskoro, nadam se, i dobri prijatelji u zajedničkoj kući – Evrpskoj uniji“, kazao je Vučić i dodao da se na današnji dan svetu, ipak, šalje poruka da se zločin mora oprostiti, ali ne sme zaboraviti. 

Premijer je istakao da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u regionu, ali da će poštovati svaku svoju žrtvu.
 
„Rat je gotov i više ga neće biti, ali Srbija neće zaboraviti svoje pobede, poraze, svoju istoriji“, kazao je Vučić.

On je istakao da Srbija sa zakašnjenjem od 20 godina na pravi način odaje počast svojim žrtvama i upitao  zbog čega to ranije nije na pravi način učinjeno.

„Danas Srbija ima snage da kaže šta je bila ‘Ouja’. Največća etnička promena sastava stanovništva posle Drugog svetsko rata i pogrom, to je bila ‘Oluja'“, kazao je Vučić.  

Prema njegovim rečima, da bi se pročitao spisak žrtava i prognanih u „Oluji“ potrebno je šest dana i šest noći.

„Dođe mi da pitam one koji taj pogrom slave dva dana, zašto ne slavite šest dana i šest noći. Tako ćete bar moći da se setite svakoga koga ste proterali da ga proslavite pojedinačno“, kazao je Vučić, i dodao da Srbija ne slavi one koje koji u njeno ime počinili zločine i stidi ih se, a tuđe žrtve poštuje.
 
On je istakao da je Srbija pre 20 godina bila poražena, ali da sada mora da gleda u budućnost.  

„Poraženi smo pre 20 godina jer nismo verovali da je bilo ko sposoban da takvo etničko čišćenje sprovede u delo. Poraženi smo jer nismo imali ni snage ni znanja, ni Miloševe mudrosti, ni pametne politike da svoj narod sačuvamo“, kazao je Vučić.

On je poručio da će pobeda Srbije ipak biti u tome kada bude uvrštena u red razvijenih i uspešnih zemalja.

U Sremskoj Rači večeras je nešto posle 20.00 počela državna ceremonija obeležavanja 20. godišnjice početka hrvatske vojne akcije „Oluja“ u kojoj je iz Hrvatske proterano više od 200.000, a ubijeno i nestalo skoro 2.000 Srba.
 
Ceremonija je počela simboličnim susretom premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u Sremskoj Rači, mestu u koje su najpre kročile nepregledne kolone izbeglica.  

Nakon susreta Vučić i Dodik su u reku spustili vence. 

Na ceremoniji se okupilo više hiljada građana, ministri u Vladi, kao i predstavnici parlamenta.

Parastos žrtvama Oluje služio je patrijarh Srpske paravoslavne crkve Irinej. 

Prema rečima predsednika Organizacionog odbora, ministra Aleksandara Vulina, 5. avgust obeležavaće se kao Dan sećanja i narednih godina, i to će biti uneto u zakon.  

Vlada je apelovala na gradjane da 5. avgusta u podne zastanu i uz sirene i crkvena zvona odaju poštu Srbima stradalim pre 20. godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar