Vučić: Pitanjem MSP zaboli nož u srce svom narodu

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je obraćanjem pitanjem Međunarodnom sudu pravde (MSP) ranija vlast zabila nož u srce svom narodu.

On je, obraćajući se građanim, ukazao da Rezolucija 1244 sadrži i nepovoljne stvari po nas, koje nismo nikada hteli da čitamo našem narodu.

Vučić je podsetio da se u Rezoluciji ne pominje Srbija, već SRJ, koju smo izgubili 2006. „mudrom“ politikom državnog rukovodstva Srbije.

„Kako smo uspeli, ne razumem ni danas“, dodao je on.

Što se loši stvari u Rezoluciji 1244 tiče ukazao je na Član 3 u kojem se potvrđuje odgovornost SRJ za krizu, poziva da prekine nasilje na KiM, poverljivo započne povlačenje snaga.

„Najveći problem po nas u 1244., a Albanci srećom nisu znali da na pravi način to iskoriste, je Član 11, u kojem se ostavlja mogućnost da se građani Kosova izjasne o statusu na referendumu. Devet godina od Rambujea Albanci bez pravno validnog referenduma doneli su odluku pozivajući se na odluku iz 1999., koja je bila protivpravna u svakom pogledu“, objasnio je on.

Vučić je ukazao da smo se posle mi pojavili i zabili sebi i sopstvenom narodu nož u srce zahtevom MSP, obraćajući se neodgovornim pitanjem sudijama koje postavljaju zemlje koje su u većini priznale nezavisnost Kosova.

„Da neko bude tako neodgovoran, kao da je namerno hteo da zabije nož u srce, ne mogu da shvatim. Mislite da se ne plaća cena za pogrešne poteze iz prošlosti? Da li mislite da mogu da kažem da je to bila neka druga Srbija, mislite da sam mogao da kažem pustite sve dugove ranijih vlasti, mi moramo da ih vraćamo, a plaćaćemo iz mnogo godina, kao i ovo oko Kosova“, rekao je on.

Rekao je da se mi, u vezi sa Rezolucijom 1244 pozivamo na kontituitet Srbije u odnosu na SRJ, ali niko to neće da sluša, koliko god mi ponavljali.

„Za razliku od njih koji su išli da se dodvoravaju po centrima moći, ja sam o rezoluciji 1244 govorio i Pensu, Merkelovoj i Makronu. Sve to ima u službenim beleškama. Oni ni da pomenu nisu smeli“, rekao je Vučić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike