U trendu

Vučić: Politički odnosi Srbije i Kine na najvišoj tački razvoja u istoriji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas zadovoljstvo, u razgovoru sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Dji Bingsjuenom, zbog toga što su politički odnosi dveju zemalja na najvišoj tački razvoja u istoriji o čemu svedoči intenzivan politički dijalog i razmena poseta na najvišem nivou.

On je sagovorniku preneo zahvalnost zbog toga što je predsednik Kine Si Djinping odredio da tu zemlju na svečanom prijemu povodom njegove inauguracije predstavlja delegacija „na višem nivou, nego što je uobičajeno u takvim prilikama“.

„Za Srbiju je od najvećeg značaja što je pozvana da postane deo kineske medjunarodne inicijative ‘Pojas i put’, kao i to što učestvuje u mehanizmu saradnje Kina – CIEZ“, rekao je Vučić i naglasio da je Srbija ponosna na projekte koje realizuje zahvaljujući kineskim ulaganjima, poput modernizacije pruge Beograd – Budimpešta i oživljavanja proizvodnje u Železari Smederevo.

Vučić je visokom kineskom zvaničniku zahvalio na kontinuiranoj i principijelnoj podršci kad je reč o Kosovu i Metohiji i ponovio podršku Srbije politici „jedne Kine“.

Dvojica sagovornika su naglasila značaj parlamentarne saradnje za razvoj odnosa Srbije i Kine i izrazila očekivanja da će uvodjenje redovne avionske linije izmedju Beograda i Pekinga doprineti još većem zbližavanju dveju zemalja i naroda.

Kineski zvaničnik istakao je da će rukovodstvo Kine podsticati tamošnje kompanije da i dalje ulažu u Srbiji, ne samo u tradicionalnim industrijama i infrastrukturi, već i u naprednim visokim tehnologijama, čime žele da pomognu ekonomski napredak Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar