U trendu

Vučić poručio Srbima sa Kosova da će ih Srbija zaštititi ako dodje do zloupotreba vojske Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras Srbima sa Kosova da ne brinu i da će Srbija imati snage da ih zaštiti ako dodje do zloupotrebe kosovske vojske.

„Ne brinite. Svaki pokušaj napada na Srbe, Srbija će imati snage da vas zaštiti. Svaka zloupotreba njihove vojske i ulaz tamo gde je zabranjen, u skladu sa sporazumom koji je Srbija sklopila sa NATO, i bez saglasnosti lokalnog stanovništva i ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti“, rekao je Vučić.

On je rekao da se Srbija neće odreći ni svog naroda ni svoje „trobojke niti dostojanstva i ponosa“.

„Mi nazad više ne možemo, nemamo kud. Nemojte da mislite da ćemo da prihvatamo i sladostrasno uživamo u sopstvenom uništenju“, rekao je on.

Vojska Kosova formirana na ilegalan način

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je „takozvana vojska Kosova“ formirana na ilegalan i protivpravan način.

„Sve što su uradili Albanci uradili su u suprotnosti sa normama javnog prava i sa sopstvenim najvišim pravnim aktom Ustavom i pokazali, kao i njihovi zaštitnici i sponzori, da im nije stalo do poštovanja prava i pravde nego do provodjenja gole sile, napada na Srbe i neskrivenog napada na Srbiju“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da je Srbija uložila ogromne napore da očuva mir i kompromis a da je danas sasvim jasno da ni Albanci ni njihovi sponzori nisu želeli mir.

On je kao kosovske sponzore označio SAD, Veliku Britaniju a po pitanju vojske i Nemačku.

Srbija uputila zahtev za hitnu sednicu SB UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija  uputila zahtev za hitno održavanje sednice Saveta bezbednosti UN i očekuje da, kako je rekao, sponzori Prištine neće to sprečavati.

Formiranje vojske Kosova ugrozilo je mir na Balkanu, rekao je Vučić na konferenciji za novinare navodeći da je spreman da lično učestvuje na sednici u Njujorku.

„Albanici i njihovi spozori Amerikanci su hteli da zgaze Srbiju politički i vrednosno jer smo se drznuli da po pitanju Kosova pobedimo“, rekao je Vučić večeras pominjući glasanje u Interpolu.

„Pitam na osnovu kog akta su odlučili da formiraju vojsku Kosova“, rekao je Vučić navodeći da dobija odgovor da je Kosovo suverena država, ali da nema akta na kome je to moguće učiniti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.