U trendu

Vučić: Poštujemo integritet BiH, ali Republika Srpska neće nestati

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija poštuje integritet BiH, ali i da Republika Srpska neće nestati.

Govoreći u Njujorku za televiziju Pink, Vučić je ocenio kao neodgovornu izjavu ratnog komandanta Armije BiH Sefera Halilovića, koji je zapretio ratom u kojem će, kako je rekao, RS nestati, ako referendum o Danu RS bude sproveden.

„Takve izjave ma od koga da dolaze, svakako nisu dobre. Srbija će uraditi sve da do narušavanja mira ne dodje, a svaka izjava u smislu rušenja mira, sa bilo koje strane da dolazi, je loša i nepotrebna. Nama treba mir po svaku cenu i mi ćemo ga čuvati. Poštujemo integritet BiH, ali Republika Srpska neće nestati, što je u skladu sa Dejtonskim sporazumom“, naveo je premijer Srbije.

Upitan da li razmišlja da prekine posetu Njujorku nakon izjave Halilovića, Vučić je kazao da će o tome večeras razgovarati sa svojim timom.

„Večeras ću o tome razgovarati sa svojim timom, (ministrom spoljnih poslova Srbije) Ivicom Dačićem, s najbližim ljudima iz Beograda, ali bilo bi važno da ovde ostanem zbog brojnih kontakata. Nadam se da neće doći do pogoršavanja situacije, a ako bi do toga došlo, moja obaveza je da budem sa gradjanima Srbije“, rekao je predsednik Vlade.

On je najavio da će uskoro razgovarati s predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i s drugim političarima iz regiona o smirivanju napetosti.

„Moramo zajedno da radimo na smirivanju tenzija, ako bismo radili sve drugo, to bi bilo neodgovorno. Treba prezati od ljudi koji lako kače pušku na rame“, dodao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.