Vučić prihvatio poziv kineskog premijera da poseti Kinu

Foto: Beta

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je poziv premijera Kine Li Kećanga da poseti tu zemlju krajem ove ili početkom naredne godine, saopšteno je danas iz Vlade Sbije.

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang danas je Vučiću uručio pismo u kojem je kineski premijer „u veoma prijateljskom tonu, obraćajući se kao ličnom prijatelju, bez persiranja, pozvao premijera Vučića u zvaničnu bilateralnu posetu NR Kini“, navodi se u saopštenju.

U pismu premijer Kine, između ostalog, sa velikim zadovoljstvom konstatuje da se kinesko-srpski odnosi uspešno razvijaju, da konkretna saradnja u oblasti energetike, trgovine, saobraćaja i u drugim oblastima neprekidno postiže nove uspehe, kao i da dve strane maksimalnim naporima realizuju dogovore postignute tokom njegove posete Srbiji prošlog decembra.

U istom pismu, kineski premijer pozvao je predsednika srpske Vlade da prisustvuje i Četvrtom samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji će se u novembru ove godine održati u gradu Sudžou.

Vučić i ambasador Li razgovarali su i o izgradnji i modernizaciji pruge između Beograda i Budimpešte, kako bi realizacija tog projekta, od vitalnog značaja za Srbiju, mogla da počne do kraja godine. Razmotreni su i drugi projekti u Srbiji, u kojima učestvuju kineske kompanije, posebno u oblasti infrastrukture i energetike, kao i mogućnosti za izvoz srpskih proizvoda na kinesko tržište i svi drugi vidovi moguće ekonomske saradnje dve zemlje, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar