U trendu

Vučić sa Stoltenbergom: NATO protiv formiranja vojske Kosova

U telefonskom razgovoru srpskog premijera Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, Srbiji je potvrđeno da se NATO protivi formiranju vojske Kosova, saznaje RTS.

Stoltenberg je preneo premijeru Vučiću i da je NATO zvanično upozorio prištinske zvaničnike na protivljenje te organizacije formiranju vojske Kosova, što je poslednjih dana najavljivao kosovski predsednik Hašim Tači.

Vučić je zahvalio na takvoj reakciji i rekao da će Srbija učiniti sve da se sačuvaju mir i stabilnost, saznaje RTS.

Prethodno je premijer izjavio da je veoma zadovoljan reagovanjem SAD i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u vezi sa formiranjem vojske Kosova.

Precizirao je da je sa američkim zvaničnicima pričao pre razgovora sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, s kojim se juče čuo telefonom.

Stoltenberg je razgovarao telefonom i sa prištinskim zvaničnicima Isom Mustafom i Hašimom Tačijem. Upozorio ih je na štetnost jednostranih odluka u vezi sa formiranjem kosovske vojske, saopšteno je u sedištu Alijanse u Briselu.

Podsetio ih je da će podrška koju je NATO dosada pružao razvoju profesionalnih kapaciteta Kosovskih bezbednosnih snaga biti dovedena u pitanje ako predlog o formiranju kosovske vojske bude usvojen u sadašnjoj formi.

Međutim, kosovski predsednik Hašim Tači je poručio da će Priština, bez obzira na reakciju NATO-a i SAD, nastaviti da radi na promeni mandata Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar