U trendu

Vučić se nadam kompromisu s Prištinom, ali ne ove godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas o zahtevu Brisela da se pre pristupanja Evropskoj uniji reši pitanje granica, da podržava dijalog sa Prištinom, nada se kompromisnom rešenju, ali da ne polaže velike nada da će se to desiti do kraja 2018. godine.

Vučić je u intervjuu za ruski sajt „Sputnjik“ u Davosu, na pitanje „zašto ne želi da Srbima s Kosova pomogne oružjem“, rekao da je mnogo važnije da dobiju škole, obnaništa i veću ekonomski pomoć, odnosno „nešto od čega mogu da žive“.

„Mislim da je ljudima već dosta svih ratova, a to, moram da priznam, ne čujemo sa druge strane – ali znam da je Srbima, srpskom narodu, dosta ratovanja. Potreban nam je period mira i stabilnosti više nego bilo šta drugo“, rekao je Vučić.

U razgovoru koji je „Sputnjik“ objavio pod oznakom „ekskluzivno“, Vučić se osvrnuo i na vojnu saradnju s Rusijom i rekao da se još pregovara o helikopterima „Mi-17“, ali da će to biti završeno do kraja godine.

Vučić je rekao da Srbija i Bugarska razgovaraju o „gasnoj interkonekciji“ koja će Srbiji omogućiti da prima gas iz „Turskog toka“ i da očekuje finansijsku pomoć Evropske unije.

„Mislim da bi trebalo da počnemo izgradnju u junu, julu, to mi deluje veoma realno“, rekao je Vučić i dodao da posle izgradnje cevovoda Srbija-Bugarska, treba graditi gasovod do Madjarske.

Vučić je ocenio da će predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova biti veoma važna za Srbiju i izrazio uverenje da će sa njim razgovarati o svim pitanjima i unaprediti saradnju u raznim oblastima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.