U trendu

Vučić: Srbija pokazala evropsko lice u rešavanju izbegličke krize

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) da je Srbija pokazala evropsko i humano lice u rešavanju izbegličke krize s kojom se već mesecima suočava.

„Dosta je negativnih komentara o izbegličkoj krizi koji dolaze iz evropskih zemalja. Ja nisam došao ovde da kritikujem, niti da tražim novac od EU. Srbija je dosada prihvatila najveći broj izbeglica koja dolaze preko Grčke i Makedonije i potom nastavljaju dalje ka Mađarskoj i Hrvatskoj. Oni prolaze kroz Srbiju, registruju se, pruža im se humanitarna i medicinska pomoć i vrlo brzo napuštaju Srbiju. Mi sa tim ljudima nemamo velikih problema i prema njima se ophodimo humano“, rekao je Vučić.

Vučič je poslanicima 47 članica SE rekao da Srbija želi da bude deo jedinstvenog evropskog rešenja za izbeglice, kao i da su srpske vlasti spremne da preuzmu veću odgovornost u krizi. On je naglasio da samo Nemačka i skandinavske zemlje imaju pravo na prigovore, kao i da Srbiji ne predstavlja nikakav problem da se stara o izbeglicama nekoliko dana.

Govoreći o odnosima sa zemljama u regionu Vučić je rekao da Srbija radi sve kako bi održala što bolje odnose sa susedima.

„Imamo dobre odnose da Grčkom i Makedonijom, iako su sve izbeglice završile kod nas. Ne možemo biti zadovoljni ogradom na granici sa Mađarskom, ali imamo dobre sa njima. Nadamo se da su problemi sa Hrvatskom prevaziđeni i da će se nakon izbora u toj zemlji sve vratiti na staro. Snažno podržavamo što stabilniju BiH“, izjavio je on.

Predsednik srpske vlade istakao je da odnosi Beograda i Prištine nisu idealni, ali da uvek može da se razgovara i da se tako reše problemi, kao i da ne misli da je to danas najveći problem na Balkanu.

„Danas možemo da kažemo da su se lideri Srbije i Albanije sreli, što nije bio slučaj dobrih 70 godina. Planiram da posetim Albaniju i tamo odgledam fudbalski meč između srpske i albanske fudbalske reprezentacije, nadam se da neće biti problema“, rekao je Vučić.

U svom govoru poslanicima PSSE premijer je naglasio da Srbija ostaje čvrsto posvećena svom evropskom putu i ekonomskim reformama, ali i da nije zadovoljan stanjem u kom se danas nalazi srpsko pravosuđe.

„Mi smo svesni svojih grešaka i radimo najbolje što možemo kako bismo ih prevazišli“, izjavio je Vučić koji se obratio se poslanicima PSSE i odgovarao na poslanička pitanja na redovnom plenarnom zasedanju tog tela u Strazburu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.