U trendu

Vučić sutra u Parizu na Konferenciji o Zapadnom Balkanu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće sutra u Parizu na Konferenciji o Zapadnom Balkanu, čiji je cilj da pospeši približavanje zemalja tog regiona Evropskoj uniji i na taj se praktičan način osnaže stabilnost i mir u regionu.

Vučić je uoči puta izjavio da će u Parizu od šefova vlada zemalja članica EU tražiti objašnjenje, kao i jasne, konkretne i ozbiljne odgovore na pitanje zašto Srbiji nisu otvorena poglavlja (23 i 24) za članstvo u EU.

„Pa neka mi kažu da nismo zaslužili, ali neka to kažu jasno. Šta to nismo ispunili? Nema niko ko može da mi kaže jedno slovo. To je hir nekih koji ne mogu da gledaju Srbiju koja se uspravlja i napreduje. Uveren sam da ćemo dobiti podršku Nemačke i drugih zemalja EU“, rekao je Vučić.

On je precizirao da je lično uveren u podršku nemačke kancelarke Angele Merkel, predsednika Francuske Fransoa Orlanda, italijanskog premijera Matea Rencija i zvaničnika EU Federike Mogerini i Johanesa Hana.

Srbija će nastaviti da ispunjava sve obaveze, kazao je Vučić i dodao da ne razume Veliku Britaniju koja je svoju odlluku obrazložila tehničkim pitanjem.

„To radi zemlja koja je izašla iz EU i zato ne razumem takvu njihovu odluku. Kako nije bilo problema kada se radi o Turskoj i Crnoj Gori“, upitao se Vučić.

Uoči samita, Angela Merkel izjavila je da je cilj Konferenciji o Zapadnom Balkanu da se pospeši približavanje zemalja tog regiona EU i na praktičan način osnaže stabilnost i mir u regionu.

Merkelova putuje u Pariz na skup na kojem će, pored domaćina Francuske, učestvovati i premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Nemačke, kao i predstavnici Evropske komisije, saopštila je nemačka vlada.

Nemačka kancelarka rekla je da i pored britanskog referenduma o izlasku iz EU, vidi evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana koje još nisu pristupile Uniji.

„Da, vidim tu evropsku perspektivu. To će ići različitim brzinama. Hrvatska i Slovenija su već članice, ostali su započeli pregovore, a BiH je, na primer, sada predala zahtev za članstvo u EU“, rekla je Angela Merkel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.