Vučić: Svako ko pomisli da krene na Srbiju da proguta knedlu

NIKINCI – Modernizacija, opremanje i naoružavanje vojske uvek je dugotrajan, komplikovan i mukotrpan proces, ali ga mi radimo brzo i treba da radimo još brže i ulagaćemo još, jer hoćemo svakog potencijalnog agresora da odvratimo od napada na Srbiju, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Hoćemo da svako ko pomisli da bi mu Srbija bila laka meta, proguta knedlu u grlu i da dobro razume da bi naišao na žestok, mnogo jači otpor nego što je na takav otpor mogao i morao da računa pre 10-15 godina“, poručio je Vučić u Nikincima nakon pokazne vežbe gađanja iz streljačkog naoružanja, koje koristi Vojska Srbje, ali i koje je u razvoju.
Vučić je najavio i da će pre kraja godine, krajem oktobra ili početkom novembra, u vazduhu iznad Srbije biti osam ili devet Migova 29.

Nikada, podvukao je, nismo imali te avione, „4 plus“ generacije, koji će u tom broju leteti izad zemlje, a da su srpski, lovački i bombarderski avioni.

Dodao je da se danas na pokaznoj vežbi videla stvarna gotovost vojnika i vojnih kapaciteta, te da su se videli i nedostaci, na čijem će se otklanjanju raditi, kao i dobre strane onoga što je urađeno u poslednje vreme.

Zadovoljan je, kaže, kako Specijalnom brigadom i SKAR puškama, kao i onima koji nisu vojnici ljudima iz kragujevačke „Zastave“ i onime što je prikazala kragujevačka modularna puška, kao i onim što su prikazala naša vozila „Lazar“ i „Miloš“.

Podvukao je da nabavljamo i nove helikoptere, MI 17 i MI 34, koje do sada nikada nismo imali.

Istakao je da moderni sistemi naoružanja mnogo koštaju, a da Srbija sve to nabavlja, a da se ne odražava na stanje u budžetu, niti se povećava, već se, naprotiv, i dalje umanjuje javni dug.

Dodao je da su vojnici zadovoljni puškama, ali da bi želeli više kompleta uniformi, za čiju su nabavku, kaže, raspisani tenderi.

„Radićemo na novim sistemima, pre svega na vođenim raketama“, rekao je predsednik.

Dodao je da se pregovara sa Francuskom, ali i sa nekim drugim zapadnim zemljama za dodatno oružje, kao i da se sa pojedinim zemljama pregovaralo o nabavci naoružnaih bespilotnih letelica, jer u tome naša pamet nije dovoljno daleko odmakla, ali će biti ulaganja u naše inženjere, jer je želja da sami budemo proizvođači i „Pegaza“, „Vrabaca“, kao što smo proizveli „Miloša“ i „Lazara“.

Zato će, dodao je, sličnih vežbi biti češće i stručni ljudi u vojsci nastaviće sa radom, kako bi nedostaci bili otklonjeni.

„Nastavićemo da radimo da budemo, ne samo respektabilni, već da možemo sebi da kažemo da oni koji bi potencijalno pokušali da ugroze Srbiju ne mogu da steknu bilo kakvu prednost u odnosu na Srbiju“, poručio je predsednik.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike