najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vučić u nedelju u Briselu na sastanku o migrantima

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je danas da će premijer Aleksandar Vučić u nedelju učestvovati na vanrednom samitu u Briselu, posvećenom izbegličkoj krizi na koji je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvao lidere zemalja na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti. 

“Očekujem da se postigne određeni dogovor, pre svega da se saopšti šta je evropski odgovor na probleme koji postoje, da li je to zatvaranje granica ili nešto drugo”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Srbija očekuje pomoć međunarodne zajednice u rešavanju migrantske krize, bez ozbira što nije član Evropske unije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je ranije danas da u Srbiju dnevno ulazi 5.000 migranata, a istovremeno približan broj izađe iz zemlje. 

Zbog situacije izazvane izbegličkim talasom na zapadnobalkanskoj ruti “postoji potreba za mnogo većom saradnjom, mnogo intenzivnijim konsultacijama i neposrednim operativnim delovanjem”, saopštila je danas Evropska komisija.

Cilj sastanka je da se dogovore operativni zaključci koji se mogu odmah primeniti. 

Na samit su pozvani Austrija, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Nemačka, Grčka, Mađarska, Rumunija, Srbija i Slovenija.

Samit će se održati u nedelju, 25. oktobra, popodne. Osim šefova država ili vlada pozvanih zemalja, na samitu će učestvovati i visoki komesar UN za izbeglice, zvaničnici EU i predstavnici međunarodnih organizacijkoje se bave pitanjima migracija i azila.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike