U trendu

Vučić učvrstio poziciju prema najtvrđem delu javnosti Srbije

PODGORICA – Posetom Kosovu Vučić je učvrstio svoju poziciju u odnosu na onaj deo Srbije koji bi ostavio pitanje Kosova da još decenijama bude ključno za razvoj i za bilo koju vrstu napretka, izjavio je predsednik Liberalno-demokratske partije, za podgoričku „Pobjedu“.

Ovo je trenutak, veruje Jovanović, kada je i taj najtvrđi deo naše javnosti uvideo da jedino u dogovoru i miru možemo tražiti rešenje za Kosovo.

On ipak smatra da je propuštena prilika za „istorijsko preuzimanje odgovornosti Beograda“ za stanje u kome se i danas nalazi Kosovo i čitav region, ali dodaje da se rešenje mora tražiti u miru, te je stoga, kaže lider LDP, odustajanje od zveckanja oružjem dobar napredak, preneo je Biro za komunikacije LDP.

Upitan za ideju promena granica, on je rekao da, „generalno, promena granica nije dobra“, što je jedan od principa koji je osnov bezbednosne politike.

„Međutim, hajde da dozvolimo mogućnost da pred nas izađu sa nekakvim racionalnim objašnjenjem pa da o tome razgovaramo. Kosovo jeste specijalni slučaj. Reperkusije po region sigurno postoje, ali i region mora da prihvati da bez stabilne i mirne Srbije nema mira ni kod njih. Region mora biti veći saveznik u rešenju ovog pitanja“, istakao je on.

Na konstataciju „Pobjede“ da državni predstavnici i Srbije i Crne Gore stalno govore da su odnosi najbolji mogući, ali da se iz Srbije prema Crnoj Gori „povremeno šalju ocene koji pozivaju na žestoke odgovore“, uz izričito pominjanje patrijarha Irineja i ministara Popovića i Vulina, Čedomir Jovanović je rekao da takve često slušamo „kako nešto njišu na guslama, a nikakvi su guslari“.

„Nemaju ni čast, ni ep da sa nama podele. Samo neku tužnu pesmu o propasti njihove politike i o nemogućnosti da prihvate da su Srbi i Crnogorci partneri, prijatelji, braća i sestre. I da to nikakvi ekstremisti neće zaustaviti. Mislim da mora još snažnije i još više da se čuva taj odnos koji postoji. Dobro je što Podgorica ne potpiruje vatru, jer je, kao što sam prethodno rekao, stabilan i miran Beograd ključ za sve nas u regiji. Važno je da nema dvostrukih standarda“, rekao je lider LDP.

On je ocenio da je stalno kukanje nad svojom sudbinom iz prošlosti, „stara pesma, samo je remiks malo noviji“, i da srpska elita još nije spremna da se sa tom vrstom retorike rastane.

„S druge strane, nije najlakše biti danas na čelu Srbije, posle svega što nam se desilo. To su velike i važne odluke koje donosite i kojima se bavite, a vetar udara sa svih strana“, istakao je Jovanović.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike