Vučić ugostio Zaeva u Vranju, „na stolu“ sve aktuelne teme

VRANJE – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas popodne radni ručak za makedonskog premijera Zorana Zaeva u Vranju, a „na stolu“ će biti, kako su obojica lidera najavila, sve aktuelne teme, posebno ekonomska saradnja, a svakako i rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Dobra atmosfera za razgovore dve „strateški bliske“ zemlje, kako je to predsednik Vučić definisao, stvorena je već prilikom zajedničkog obilaska graničnog prelaza Preševo – Tabanovce, koji će biti jedan od prvih „integrisanih“ na Zapadnom Balkanu.

Interes i Srbije i Makedonije je da se uz koncept integrisanog graničnog prelaza ostvari ušteda i materijalna i u vremenu u transportu roba.

„Imamo istorijski bliske odnose, strateški smo bliski jedni drugima, a da li ćemo imati nekada taktičke razmirice mnogo je manje važno“, kazao je srpski predsednik i istakao da veruje da je želja za najboljim odnosima Skoplja i Beograda obostrana.

„Uveren sam da i premijer Zaev misli isto. Ovo je jedan od primera gde možemo zajednički da nešto uradimo i pokažemo mnogo toga. Da ljudima olakšamo, a pre svega i teretnom saobraćaju donesemo značajne uštede“, rekao je Vučić ranije danas i dodao da u regionu gubimo oko milijardu evra zbog dugih čekanja na svim prelazima.

Premijer Zaev je rekao da je posao političara da služe građanima, a ponajviše u ekonomskom aspektu, da je „jedna od alatki“ za to i projekat o kome danas pričaju, te da podržava zajedničke ekonomske zone, a da će ekonomska saradnja svakako biti terma o kojoj će sa predsednikom Vučićem razgovarati.

Dijalog Beograda i Prištine i njegov ishod svakako je tema za koju je i Makedonija zainteresovana, te će u Vranju i o njoj biti reči.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike