U trendu

Vučić: Važno je izgraditi otvorenost, diskusiju i raspravu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u demokratskom društvu važno izgraditi pre svega otvorenost, diskusiju i raspravu, dodajući da je pitanje slobode izražavanja neretko zloupotrebljavano u političke svrhe.

Vučić je na konferenciji povodom Nacionalnog dana Švedske u Klubu poslanika u Beogradu rekao da su sloboda izražavanja, sloboda misli, sloboda savesti, sloboda veroispovesti, najvažnije slobode koje baštini savremeno čovečanstvo, i da u skladu s tim, smatra da Srbija mnogo toga može da nauči od te zemlje.

„Mi smo doneli najbolje medijske zakone s kojima se saglasila Venecijanska komisija, u skladu s najboljim standardima EU“, rekao je Vučić na skupu koji je organizovala ambasada Švedske u Beogradu.

On je rekao da je važno da postoji mogućnost iskazivanja različitosti, otvorenosti, dijaloga, diskusije, rasprave i dodao da to zemlju čini slobodnom.

„Oni koji izgube izbore u budućnosti nikada ne kažu da su izgubili zato što su manje radili ili manje vredni, marljivi, ili manje pametni ili zato što ima je politika nešto lošija… nego će uvek razlog biti da nema dovoljno medijske slobode“, izjavio je Vučić.

Govoreći o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, premijer je rekao da to više ne zavisi od Vlade Srbije, jer je „sve što je moglo da se učini  –  učinjeno“.

„Ako ta poglavlja budu otvorena, na nama je da vredno i naporno radimo, i da svi zajedno budemo neuporedivo bolji“, dodao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.