U trendu

Vuk Jeremić na Diplomatskoj akademiji u Veroni: Populizam je zavodljiv ali i otrovan

Predsednik Centra za medjunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić izjavio je da obezbedjivanje mira, stabilnosti i kontinuiranog napretka čovečanstva u okolnostima rastućih izazova sa kojima se suočava svet u 21. veku zahteva globalne strategije i rešenja kao i mnogo intenzivniju medjunarodnu saradnju.

„Ad hok pluralizam, voluntarizam i neformalne mreže ma kako dobre njihove namere bile, ne mogu biti zamena za koncentrisani, robusni i inkluzivni multilateralizam u 21 veku“, rekao je Jeremić na italijanskoj Diplomatskoj akademiji u Veroni prilikom sinoćnje dodele diploma, saopštio je danas CIRSD.

Jeremić je izrazio uverenje da takva vrsta multilateralizma predstavlja najsnažniju bezbednosnu mrežu protiv globalnih opasnosti sa kojima se svet suočava. „Ako ne preduzmemo odlučujuću akciju današnji globalni izazovi mogu biti bledi u poredjenju sa onim sutra“, dodao je.

U obraćanju naslovljenom „Ka svetu kakav želimo“ Jeremić je ocenio da je „svet usred velike transformacije koja je bez presedana po obimu i brzini“.

„Dok s jedne strane postaje sve više nezavistan, multipolaran i globalizovan, sa druge strane opterećen je rastućim geopolitičkim trzavicama, ekonomskim i socijalnim nemirima, ubrzanim pogoršanjem kvaliteta životne sredine i erozijom poverenja u medjunarodni sistem“, rekao je predsednik CIRSD.

Ocenivši da je optimizam koji je vladao na razmedji vekova ustupio mesto osećanju razočarenja i nesigurnosti, Jeremić je kao glavne razloge za to naveo porast nejednakosti kako unutar država tako i medju njima, što je dovelo do rasta socijalne i ekonomske nateptosti i urušavanja reputacije elita širom sveta, smanjeno poverenje medju najvećim silama kao i manjak poverenja u sposobnost ključnih medjuanrodnih institucija da odlučujuće utiču na izazove savremenog doba.

Jeremić je u govoru posebno kritikovao populizam rekavši da je on u isto vreme i zavodljiv i otrovan. „Zavodljiv je jer pojednostavljuje i u obraćanju nudi laka rešenja a otrovan jer traži žrtvenu jagnjad i stvara podele“, dodao je.

On je ocenio da je protekli period pokazao da „nema mnogo zemalja koje su imune na perfidnosti populizma“.

„Javni diskurs je sve više podeljen i sve je manje mogućnosti za rasprave na temelju rešenja o tome kako se uhvatiti u koštac s medjunarodnim izazovima, od pitanja poput terorizma i masovne migracije, do pretnje koju predstavlja sajber rat, a da ne spominjemo energetsku bezbednost, nuklearno širenje i eskalaciju pomorskih sporova“, dodao je predsednik CIRSD.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike