U trendu

Vukosavljević: Muzej savremene umetnosti biće otvoren 20. oktobra

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević potvrdio je danas da će, kako je i najavljeno, Muzej savremene umetnosti u Beogradu biti otvoren 20. oktobra i najavio dalje planove tog Ministarstva.

„Vlada Srbije i Ministarstvo uspeće da na vreme i u zadatim rokovima ispune jedan od svojih prioritetnih zadataka, a to je završetak rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu“, rekao je Vukosavljević i dodao da će „taj Muzej nakon preduge pauze 20. oktobra ponovo primiti posetioce“.

Kako je saopštilo Ministarstvo kulture, njihov prioritet do kraja godine biće i otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu.

„To će biti epohalni iskorak u kulturnoj diplomatiji Srbije. On će biti smešten u najelitnijoj umetničkoj četvrti Pekinga, pored kulturnih centara najvećih i najrazvijenijih zemalja“, rekao je Vukosavjević i dodao da je u planu otvaranje kulturnih centara u Moskvi, Berlinu i Trstu.

On je od 1. septembra najavio javnu raspravu o Strategiji razvoja kulture u sedam gradova u Srbiji od 2017. do 2027.godine.

„Od javne rasprave očekujem da kroz pluralizam mišljenja, dobre ideje i praktične sugestije doprinese stvaranju modela Strategije koji bi se mogao nazvati najpribližniji optimalnom“, rekao je ministar i dodao da će rasprava biti održana u Novom Sadu, Užicu, Kosovskoj Mitrovici, Subotici, Kragujevcu, Nišu i Beogradu.

Vukosavljević je najavio i niz mera u cilju zaštite jezika i ćiriličnog pisma, jer su, kako je naveo, „neoutudjivi deo srpske kulturne baštine“ i obnovu rada srpskih lektorata u inostranstvu.

Dodao je da je Ministarstvo kulture opredelilo sredstva kojima su za sve biblioteke u Srbiji nabavljene knjige „Dugo kretanje izmedju klanja i oranja“ Milorada Ekmečića, „Kulturna istorija Srba“ Jovana Deretića i „Velika Srbija – stvarnost i mit“ Čedomira Popova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar